Na spletu smo opazili zanimiv trend. Tekoči trak za tek, ki je potopljen v vodo. Izdelovalci naprav trdijo, da gre za idealno obliko telovadbe za vse, ki imajo težave s sklepi ali težo. Običajni tek ali tek na tekočem traku namreč obremenjuje kolena, gležnje in kolke. Hitra hoja je že prijaznejša do sklepov, tek v vodi pa tekača po zaslugi vode in vzgona razbremeni še bistveno bolj. Predlagajo uporabo naprav pri terapijah, za športnike in rekreativce, ki bi bili radi v boljši kondiciji. Trdijo tudi, da je tek na tekočem traku pod vodo boljši od navadne hoje v vodi, saj naj bi s tekočim trakom oponašali bolj naravno gibanje.

Čeprav zaradi vzgona in posledično 80 odstotkov manjše teže telesa med vajo v vodi sklepi niso toliko obremenjeni, je lahko trening na tekočem traku dovolj naporen. Namesto obremenitve lastne teže na teh napravah premagujemo vodni upor. S tem izboljšujemo vzdržljivost in krepimo mišice. Predvsem mišice nog, stopal, mišice v območju bokov ter trebušne in hrbtne mišice.

Intenzivnost vadbe lahko prilagajate z dodatnim uporom

Komur običajni upor vode ni dovolj, ga lahko dodatno poveča s pomočjo brizgal, ki umetno ustvarjajo tok v bazenu. Intenzivnost toka nato določa, koliko dodatnega napora moramo vložiti v vadbo.

Ker vadba na potopljenem tekočem traku predvideva, da je voda topla, med vajo še dodatno sproščamo sklepe in mišice. Če naprava premore sistem za ustvarjanje masažnih mehurčkov, je učinek sproščanja še večji. Kombinacija sproščajoče vode in vadbe naj bi tudi pomagala bolje zdraviti poškodbe tkiv.

Ustvarjalci menijo, da so naprave zelo obetajoče, očitno pa obstaja tudi zelo velik trg. Zasledili smo namreč, da nekatera podjetja izdelujejo posebne potopljene tekoče trakove izključno za pse in celo konje.

Futuristična različica z zvočniki in tablico

Med najbolj prestižnimi napravami, ki so namenjene ljudem, je tekoči trak japonskega podjetja Water Walker & Spa. Videz tekočih trakov se namreč močno razlikuje od podjetja do podjetja. Nekatera izdelujejo zgolj tekoče trakove, ki jih nato potopimo v običajne bazene, japonsko podjetje pa je izdelalo napravo, ki ima lasten bazen, toplo kad in prho. Njihova naprava se napolni v štirih minutah, najbolj napredna različica pa omogoča hitrost tekočega traku do največ 11 kilometrov na uro. Poleg tega premore dva vodoodporna zvočnika in tablico z operacijskim sistemom android za nadzor funkcij, poslušanje glasbe ali gledanje filmov.

Čeprav se zdi naprava zelo privlačna, verjetno ni najbolj primerna za dom slehernika. Potrebuje poseben rezervoar za gretje dva tisoč litrov vode. To pomeni, da so ciljne stranke predvsem zdravilišča, napredni športni centri in hoteli. Dodatno oviro predstavlja cena. Water Walker & Spa za eno enoto namreč zaračuna okoli 80.000 evrov.