Zgodba pravi, da je leta 2015 v kavarni v Kijevu neka ukrajinska poslovnica po skypu sestankovala s poslovnim partnerjem, nato pa je v nekem trenutku prenehala govoriti. Ugotovila je, da so ljudje v njeni bližini hote ali nehote lahko slišali vse, o čemer se je pogovarjala. Kako je končala sestanek, ne vemo. Vemo pa, da so poleg nje sedeli trije prijatelji, ki jih je dogodek navdihnil z nenavadno idejo. Strnili so glave in pretekle poslovne izkušnje ter zagnali projekt za izdelavo prve naprave za zasebnost govora. Dve leti pozneje so svetu predstavili hushme (utišaj me).

Naprava na prvi pogled spominja na brezžične slušalke, ko jih nosimo okoli vratu, le da del, ki ga pri slušalkah položimo prek ušes, nastavimo pred usta. Hushme ima vgrajene slušalke, na pametne naprave pa se poveže prek bluetootha, tako da lahko z njim poslušate tudi glasbo. Svoj namen izpolnjuje, ko ga sklenete v obroč pred usti. Takrat pridejo do izraza posebni materiali za izolacijo zvoka. Maska ima pred usti izredno mehke blazinice, ves notranji del pa je pobarvan z barvo, ki vpija zvok.

Utišani na glasnost šepetanja

Običajna glasnost človeškega govora naj bi se gibala med 50 in 60 decibeli, že samo z omenjenimi materiali uspe napravi uporabnika pri normalnem govoru za okolje utišati na 25–30 decibelov. Toliko naj bi znašala glasnost šepetanja, v praksi pa to pomeni, da je uporabnika na razdalji enega metra že težko razumeti. Tisti, ki jim to še ni dovolj, lahko ob tem vključijo še aktivni način maskiranja govora. Aktivni način omogočajo štirje zvočniki na zunanji strani, ki oddajajo maskirni zvok po vaši izbiri. Pri določanju intenzivnosti in trajanja maskirnega zvoka pomaga algoritem. Ta izklopi ambientalni zvok, ko ste tiho, ga okrepi, ko govorite glasneje, in zniža, ko ste manj glasni. Ambientalni zvok pa seveda doda nekaj hrupa v okolico. Okoli 12 dodatnih decibelov, kar pomeni, da boste na ravni glasnosti knjižnice ali prepevanja ptičev in povsem nerazumljivi morebitnim prisluškovalcem. Hkrati boste zaradi vgrajenega mikrofona in dobre zvočne izolacije povsem razumljivi sogovornikom na drugi strani spletnega ali telefonskega pogovora tudi v zelo glasnem okolju.

Da bi lahko dali svoj pečat pri uporabi naprave, lahko izberete med različnimi ambientalnimi zvoki, ki jih med govorom lahko oddaja naprava. Poleg zvoka dežja, vetra ali morja lahko najdete tudi bolj eksotične, med drugim petje ptic, oglašanje opic ali veveric in celo glas minionov, robota R2D2 iz franšize Vojna zvezd ter seveda zvok dihanja Dartha Vaderja.