Tako kot je slovenska košarkarska reprezentanca sklenila evropsko prvenstvo, je odprla tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo – z zmago. Belorusija v Stožicah ni imela niti najmanjših možnosti za presenečenje, za evropske prvake pa je bila to že kar šestnajsta zaporedna zmaga na uradnih tekmah. Ali povedano drugače – Slovenija je nazadnje na uradni tekmi izgubila 12. septembra 2015, ko jo je v osmini finala evropskega prvenstva izločila Latvija. Za kapetana Gašperja Vidmarja in soigralce resnejši preizkus sledi jutri, ko bodo v 2. krogu kvalifikacij gostovali v Burgosu pri Španiji.

Izjemne akcije Čančarja v prvem polčasu

Dan pred tekmo z Belorusijo je selektor Rado Trifunović poudarjal, da se ključ do zmage skriva v agresivnem pristopu od uvodnega sodnikovega meta. To je izbrana vrsta tudi uresničila in tako nasprotniku nemudoma pokazala, da si želi izključno le zmage. Začetna peterica Rupnik, Prepelič, Blažič, Čančar in Vidmar je s pokrivanjem po vsem parketu onemogočala normalno organizacijo napadov Belorusov, v napadu pa iskala podajo več, zaradi česar je bila slovenska igra izredno lepa na oko in atraktivna za gledalce. Slovenski selektor je tako že v prvi četrtini na parketu zamenjal devet igralcev, v drugem polčasu pa ponudil priložnost še Šišku in Laporniku, na klopi pa v prvih 20 minutah pustil le Mahkovica. Tempo v igri Slovenije tudi ob številnih menjavah ni padel, kar je izbrano vrsto krasilo tudi ob pohodu na naslov evropskega prvaka pred več kot dvema mesecema v Helsinkih in Carigradu. Z izjemnimi akcijami je v prvem polčasu navduševal predvsem Vlatko Čančar, ki je v lanski in dosedanjem delu letošnje sezone pri Megi Bemaxu izjemno napredoval in je več kot očitno eden tistih, na katere bo lahko Slovenija računala še vrsto let.

Belorusi v drugem delu bolj sproščeni

Le 24 doseženih točk v prvem delu tekme je bil sicer lep kazalnik skromne kakovosti Belorusije, a so imeli zasluge za nizek izkupiček tudi slovenski košarkarji, ki so pokazali pravi pristop in nasprotnika v nobenem trenutku niso podcenjevali. Tako je bilo tudi v drugem polčasu. Čančarju se je sicer v napadu ustavilo, a so štafetno palico prevzeli drugi. Za atraktivne poteze sta z zabijanji skrbela Blažič in Vidmar, posebno navdihnjeno pa je deloval Rupnik, ki je pokazal veliko željo po dokazovanju. Belorusi so se v drugem delu nekoliko sprostili in se po zaslugi natančnih metov za tri točke na začetku zadnje četrtine približali na 12 točk zaostanka, a je nemudoma sledil odgovor Slovenije, ki do konca ni več spustila noge s stopalke za plin, zato je v zaključku priložnost za igro dobil tudi Mahkovic.

Rado Trifunović je tako v vlogi selektorja izbrane vrste debitiral z zmago, zaradi česar je bil po tekmi vidno dobre volje. »Vidi se, da igramo ekipno košarko. Žoga je lepo krožila, a še vedno je bilo preveč napak. V drugem polčasu smo prejeli preveč točk, kar moramo na naslednjih tekmah popraviti. Tekma proti Španiji bo zelo zahtevna, saj vemo, da imajo velik nabor igralcev. A če bomo igrali svojo igro, trdo v obrambi, žoga pa bo v napadu krožila, lahko zmagamo,« je po tekmi dejal kapetan Slovenije Gašper Vidmar.