Zaposleni v največjem italijanskem skladišču v Piecenzi so za črni petek napovedali stavko. Stavkati nameravajo zaradi slabih delovnih pogojev in nizkega plačila za opravljeno delo, iz enakega razloga pa nameravajo stavkati tudi delavci šestih nemških distribucijskih centrov. Ker je v zadnjih letih večina Evrope posvojila ameriški črni petek, dan, ko trgovci ponujajo popuste, ljudje pa množično nakupujejo, bo stavka na ta dan zadala precejšen udarec Amazonu.

Kot poroča Reuters, delavci napovedujejo stavko, ker v dolgotrajnih pogajanjih z delodajalcem niso uspeli doseči dogovora. Delavci želijo povišanje plačila za nočno delo, nadure in za opravljanje dela šest dni zapored. Italijanski delavci so še napovedali, da do 31. decembra ne bodo opravljali nadur. December sicer zaradi prazničnih nakupov velja za najbolj dobičkonosen mesec za trgovce.

Amazon se brani kritik

Amazon, ki je v Italiji prisoten od leta 2010, v glavnem skladišču v Piacenzi zaposluje 1600 ljudi. Stavkati namerava 500 zaposlenih. »Povišico želimo zato, ker podjetje ustvarja velikanski dobiček, česar pa delavci ne občutimo,« je dejala Gianluca Zilocchi iz italijanskega sindikata.

Stavko so napovedali tudi nemški delavci v šestih distribucijskih centrih. Tudi v Nemčiji se delavci z Amazonom že dolgo pogajajo o plačah in delovnih pogojih. »Največji svetovni spletni trgovec želi na ta dan doseči rekorde v prodaji, a to pomeni, da morajo rekordno veliko delati tudi zaposleni,« je dejala Stefanie Nutzenberger iz nemškega sindikata Verdi. Ta zahteva pogajanja o novi kolektivni pogodbi.

Po vsej Nemčiji Amazon zaposluje več kot 12.000 ljudi, po navedbah Verdija pa stavkajo v logističnih centrih Bad Hersfeld, Leipzig, Rheinberg, Werne, Graben in Koblenz. Podporo so jim izrekli tudi francoski kolegi.

Ob napovedi stavk so z Amazona sporočili, da bodo dali vse od sebe, da ne bo prihajalo do zamud pri dostavljanju pošiljk. Dodali so, da imajo njihovi zaposleni ene boljših plač v logističnem sektorju in da svojim delavcem ponujajo tudi številne druge ugodnosti.