Novi ukrepi se bodo spopadali z goljufijami, v katerih podjetja pri mednarodni prodaji obdržijo DDV, namesto da bi ga plačala lokalni vladi. Nemara še bolj pomembni so načrti EK, da pokonča prakso plačevanja DDV mednarodnih podjetij v državah z nižjo davčno stopnjo. Taka podjetja bodo morala po novem plačati DDV po stopnji v države, kamor bodo izdelki poslani ali v kateri bodo storitve opravljene. Slednje načelo sicer že ureja začasna zakonodaja, ki bo ob prenovljenem sistemu postala stalna, še poroča Reuters.

Pričakuje se, da bodo predlagane spremembe trajno onemogočile prednosti, ki so jih imela podjetja v davčno ugodnejših državah. Nemara največji glavobol bo zaradi tega imel ameriški dobavitelj Amazon z evropskim sedežem v Luxembourgu, kjer je standardna stopnja DDV s 17 odstotki najnižja v Evropski uniji (EU). Primerjalno je slovenska standarna stopnja DDV 22 odstotkov, relativno največ DDV-ja pa s 27 odstotki plačujejo Madžari, je razvidno na spletni strani Vatlive.com.

Predlagan sveženj sprememb davčne politike pa ni prvi prvi udarec EK v boju proti izogibanju plačevanja davkov. Konec avgusta 2017 je podjetju Apple namreč naložila plačilo 13 miljard evrov neplačanega davka od dohodka. Davek naj bi ameriški tehnološki velikan »privarčeval« med leti 2002 in 2014. Zadeva še ni razrešena, saj so se pri Applu, pričakovano, na razsodbo pritožili.

V praksi to pomeni, da evropsko davčno okolje postaja vedno manj privlačno za mednarodna, predvsem pa ameriška podjetja. Samo na Irskem ima poleg Appla sedež še približno tisoč multinacionalk. Razlog je seveda izjemno nizka stopnja davka na dohodek, ki je bila v nekaterih primerih celo nižja od enega odstotka. V kolikor bo EK nadaljevala z zaostrovanjem davčne zakonodaje, se lahko zgodi, da multinacionalke omejijo svoje podružnice v EU in denarne tokove, z njimi pa tudi davke, opozarjajo analitiki.