Čakanja je konec. Slovenski navijači bodo lahko danes prvič po evropskem prvenstvu, kjer je brez poraza osvojila zlato odličje, videli na delu slovensko košarkarsko reprezentanco. Ta se bo v nekoliko okrnjeni postavi v Stožicah, kjer naj bi se zbralo okoli 8000 gledalcev, ob 20.30 na prvi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo pomerila proti Belorusiji. V slovenskem taboru razmišljajo zgolj in samo o zmagi, kar bo cilj tudi v nedeljo, ko bo izbrana vrsta ob 19.30 v Burgosu na drugi tekmi moči merila s Španijo.

Trifunovićev krst

Dan pred obračunom z Belorusijo kakšne posebne živčnosti med igralci ni bilo zaznati. Tudi pri Radu Trifunoviću ne, čeprav bo to zanj prva tekma v vlogi selektorja reprezentance v karieri. Misli tako košarkarjev kot strokovnega štaba so povsem osredotočene na tekmeca, Trifunović pa je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so igralci hitro znova osvojili sistem, ki jim je na evropskem prvenstvu prinesel gromozanski uspeh.

»Morda se bo na tekmi, ko bo šlo zares, sem ter tja še kaj zataknilo, a premoremo dovolj individualne kakovosti, da bomo znali najti ustrezne rešitve,« je ob tem dodal Rado Trifunović, ki je s pomočniki prvega tekmeca že dodobra analiziral. »Gre za skupino košarkarjev, ki je nevarna, če jim pustiš veliko prostora. Niso pretirano disciplinirani, saj radi hitro prekinejo akcije in iščejo samostojne rešitve. Imajo tekme, ko veliko mečejo za tri točke, nato pa že na naslednji večinoma le prodirajo. So torej nepredvidljivi, pri njih pa je treba izpostaviti tri posameznike. Vitalij Ljutič na položaju tri je vlečni konj Belorusije in soigralec Matica Rebca pri Jeniseju. Zabija, teče v protinapade, meče, prodira. Potem je tu njihov najstarejši posameznik Aliaksander Kudraucau, ki pogosto meče tudi z devetih metrov. Kot naš Klemen Prepelič, le da je manj kakovosten. Tretji pa je Američan Maalik Wayns, ki bo v Ljubljano prispel na dan tekme.«

Ob dobri analizi je Trifunović izdelal tudi jasen načrt, kako bo Slovenija proti Belorusiji prišla do zmage. Pravi, da bodo njegovi igralci že od uvodnega sodniškega meta čvrsto pristopili k tekmi in tako gostom pokazali, kdo je gospodar v Stožicah. »Če bomo dobro pritisnili v obrambi, bomo imeli lahko delo v protinapadih, saj se slabo vračajo. Ob tem jim hitro pade vnema, če jim v napadu ne steče. Dober ritem štirih do petih minut bi lahko bil že odločilen.«

Scariolo snuje maščevanje

Čeprav v slovenskem taboru poudarjajo, da se osredotočajo le na vsako naslednjo tekmo, pa vseeno z enim očesom že pogledujejo tudi proti Španiji. Časa za pripravo na drugega nasprotnika namreč ne bo veliko, saj izbrano vrsto jutri čaka pot v Burgos, naslednji dan pa že obračun. A nič drugače ne bo niti pri nasprotniku, ki se bo v domovino vračal z gostovanja v Črni gori. Španski selektor Sergio Scariolo na prvih kvalifikacijskih tekmah ne more računati niti na enega posameznika z evropskega prvenstva, a v njem vseeno zagotovo tli velika želja po maščevanju za polfinalni poraz.

»Z Jako Lakovičem, ki deluje pri Bilbau in mi je tudi že pred časom namignil, na katere posameznike naj bom pozoren, sva se o Špancih nekaj že pogovarjala. Resnično pa kaj veliko ne, saj je osredotočenost na Belorusih. Španci bodo tokrat bolj podobni nam. Igrali bodo igrivo in hitro. Zadnja leta so bili z bratoma Gasol precej statični, kar je nam ustrezalo. Pred polfinalno tekmo na evropskem prvenstvu smo tako dejali, da moramo samo teči, in smo jih dobili za 20 točk. Tokratni igralci pa imajo drugačne odlike. Poleg tega se bodo želeli dokazati selektorju in hkrati zrušiti evropskega prvaka,« je sklenil Trifunović.