Potem ko je bil pred desetimi dnevi imenovan za novega selektorja članske košarkarske reprezentance, je Rada Trifunovića danes že čakalo prvo srečanje z mediji. Prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu, ki bosta 24. novembra v Stožicah proti Belorusiji in 26. novembra v Burgosu proti Španiji, se nezadržno bližata, zato je predstavil širši seznam 22 kandidatov, na katere računa na prihajajočih izzivih. Po vzoru številnih drugih evropskih selektorjev je nanj uvrstil tudi igralce, ki prihajajo iz evroligaških moštev, čeprav je zaradi nesoglasij med Fibo Europe in ECA, ki ima pod svojim okriljem najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje, praktično nemogoče, da bi nastopili. Ne glede na vse je Trifunović odločno napovedal, da je edini cilj uvrstitev na svetovno prvenstvo.

»Na seznamu ni Gorana Dragića, ker igralci iz lige NBA ne morejo igrati v prvem in drugem kvalifikacijskem oknu. Tudi sicer z njim glede reprezentance nisem govoril. Želimo mu dati nekaj miru, še posebno zato, ker je ravno začel sezono. Z vsemi drugimi 22 kandidati sem po prihodu iz ZDA osebno govoril. Na seznamu so vsi preostali člani zlate reprezentance z evropskega prvenstva in tisti, ki so bili del priprav nanj. Ob tem so na njem še mladi Jurij Macura, Blaž Mesiček in Zoran Dragić,« je pojasnil Rado Trifunović, ki se zaveda, da na Luko Dončića, Anthonyja Randolpha in Eda Murića, ki nastopajo v evroligi, bržkone ne bo mogel računati. Drugače je pri Alekseju Nikoliću, saj je Bamberg pripravljen spustiti igralce v reprezentance, in Dragiću, ki pri Milanu ni v načrtih trenerja Simoneja Pianigianija. Slovenski selektor je imel dolg in odkrit pogovor z Alenom Omićem, s katerim si nista dajala obljub, le zavezo, da se čez kakšen teden znova slišita, kot tudi z Gašperjem Vidmarjem, ki je v sredinem intervjuju za Dnevnik ponovno izrazil namero, da se bo upokojil od igranja za reprezentanco. »Dogovorila sva se, da ga jutri obiščem, ko z Banvitom gostuje v Carigradu. Upam, da nam ga bo uspelo prepričati.«

Širši seznam kandidatov za prvi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo je Trifunović oblikoval v sodelovanju z Igorjem Kokoškovom, s katerim pravi, da sta ves čas v stiku in izmenjujeta mnenja ter da bo tako tudi v prihodnje. Reprezentanca se bo pred prvima tekmama zbrala 20. novembra, 24. pa jo že čaka preizkus proti Belorusiji. V skupini A, ki se nato križa s skupino B (Latvija, Turčija, Ukrajina, Švedska), bosta tekmici Slovenije še Španija in Črna gora, v drugi del pa se uvrstijo prve tri ekipe, ki prenašajo medsebojne izide. »Od omenjenih osmih reprezentanc bodo na svetovno prvenstvo potovale le tri, tako da nas ne čaka lahko delo. Vseeno pa gre pričakovati, da bo med potniki tudi Slovenija,« je jasen Trifunović.