Po Zmagu Sagadinu, Janezu Drvariču, Andreju Urlepu, Borisu Zrinskem, Slobodanu Subotiću, Alešu Pipanu, Juretu Zdovcu, Memiju Bečiroviću, Božidarju Maljkoviću in Igorju Kokoškovu je prišel Rado Trifunović in postal enajsti košarkarski selektor v zgodovini samostojne Slovenije. Njegova naloga ne bo lahka, saj stopa v čevlje Kokoškova, ki je izbrano vrsto pred tedni popeljal prav na vrh evropske reprezentančne košarke. Srbski selektor bo v času kvalifikacij za evropsko prvenstvo ostal Trifunovićev tesen zaveznik, h kateremu se bo lahko kadar koli obrnil po nasvet.

Vodil tudi Daria Šarića

Preden je prišel v trenerske vode, je Rado Trifunović kot igralec nastopal za Helios, Hopse, portugalsko Leirio, Koper, Šentjur in Litijo. Leta 1997 ga je selektor Andrej Urlep ob Zdovcu, Alibegoviću, Miliću, Nesteroviću, Gorencu, Tušku, Jurkoviću, Jagodniku, Daneuu, Kuncu in Jeklinu uvrstil med dvanajsterico, ki je nastopila na evropskem prvenstvu. V dresu z državnim grbom je zbral enajst uradnih nastopov, na katerih je skupno dosegel 13 točk. Trenerski poklic ga je privlačil od nekdaj, zato se je že pri 21 letih začel ukvarjati z vodenjem mlajših selekcij. V sezoni 2008/09 je bil pri Heliosu pomočnik Rada Mijanovića, ki ga je po slabem začetku še pred novim letom tudi zamenjal. Domžalčane je takrat pripeljal do velikega finala, kjer je moral priznati premoč Olimpiji. Ljubljančani so bili zanj usodni tudi v sezoni 2010/11, ko je prav tako s Heliosom klonil v finalu pokalnega tekmovanja.

V klubski košarki je deloval še kot trener Lastovke iz Domžal in Zlatoroga, nato pa septembra 2012 odšel h Košarkarski zvezi Slovenije, kjer je sprva deloval kot trener inštruktor. Še pred tem ga je doletela posebna čast, ko je leta 2011 na evropskem prvenstvu v Litvi vodil eno izmed moštev na tekmi najboljših posameznikov do 18. leta starosti. V njegovi ekipi belih so takrat igrali tudi Dario Šarić, Alex Abrines in Vasilije Micić. Leta 2013 je dobil ponudbo Zadra, na Hrvaškem pa so že pisali, da je njegov novi trener. »Počaščen sem, da sem dobil klic Zadra, ki je mesto košarke. Položaj ni lahek, z njim pa se bom kar se da hitro natančneje spoznal,« je takrat dejal Trifunović, a nato do sodelovanja ni prišlo.

Ponudbe iz Kitajske ni sprejel

Dogodek izpostavlja kot enega izmed dveh ključnih v svoji karieri. Drugi je bil, ko se je kot selektor reprezentance B mudil na turnirju na Kitajskem. Eden izmed tamkajšnjih klubov ga je želel zvabiti v svoje vrste in mu zato ponudil tudi bogato plačilo. Po tehtnem razmisleku se za ta korak ni odločil, saj pravi, da rad deluje v okolju, v katerem se dobro počuti in ga pozna. Še naprej se je posvečal izobraževanju, hkrati pa ohranjal upanje, da bo tako nekoč dobil priložnost voditi člansko izbrano vrsto. Leta 2015 je bil pomočnik selektorja Jureta Zdovca, ki je po odhodu zanj zastavil dobro besedo. Tako je ostal v strokovnem štabu reprezentance tudi po prihodu Igorja Kokoškova, s katerim sta se odlično ujela.

Ko je postalo jasno, da srbski strokovnjak zaradi spremenjenega sistema kvalifikacij Mednarodne košarkarske zveze ne bo več mogel voditi Slovenije, se je njegovo ime vse bolj glasno omenjalo med možnimi kandidati. Še toliko bolj, ko je izbrana vrsta na evropskem prvenstvu osvojila prvo mesto. Sistem dela in igre Kokoškova je več kot očitno ustrezal vsem igralcem, v dveh letih pa ga je do potankosti spoznal tudi Trifunović. Ta bo reprezentančni vlak še naprej vodil po začrtanih tirnicah, ki so slovenskemu športu prinesle največji uspeh v zgodovini. Reprezentanco bo kot selektor prvič vodil 24. novembra proti Belorusiji, takrat tudi z nekaj dodatnega znanja, saj se je na povabilo v preteklem mesecu mudil na priznani ameriški univerzi UCLA.