Lille, deseto največje francosko mesto po številu prebivalcev, bo od danes do nedelje prizorišče zadnjega letošnjega teniškega spektakla. V finalu Davisovega pokala bodo Francozi gostili Belgijce. Vzdušje na stadionu Stade Pierre Mauroy bo nogometno, dodaten čar pa bodo dali belgijski navijači, saj Lille leži v bližini francosko-belgijske meje. Francoski kapetan Yannick Noah je v reprezentanco poklical Jo-Wilfrieda Tsongaja, Lucasa Pouilla, Pierre-Huguesa Herberta in Richarda Gasqueta, belgijski Johan van Herck pa Davida Goffina, Steva Darcisa, Rubena Bemelmansa in Jorisa De Looreja.

Prvi zvezdnik finala bo David Goffin, ki je prejšnji teden na sklepnem turnirju najboljše osmerice v petih dneh premagal najboljša igralca na svetu – Španca Rafaela Nadala in Švicarja Rogerja Federerja. Goffin je bil po nedeljskem izgubljenem finalu v Londonu proti Bolgaru Grigorju Dimitrovu povsem izčrpan. »Nismo pričakovali, da bomo v treh letih še drugič v finalu. Nikoli ne bom pozabil fantastičnega vzdušja v Gentu, kjer smo žal izgubili. Andy Murray je bil tedaj za nas premočan,« se predlanskega poraza v finalu spominja David Goffin. »Pomembno je, da imamo izkušnjo, da vsi vemo, kako je igrati v finalu Davisovega pokala. Za tako majhno državo, kot je Belgija, sta dve uvrstitvi v finale v treh letih izjemen uspeh. Počutimo se, kot bi imeli dodatno žogico, ki jo moramo izkoristiti, da naredimo zgodovinski korak naprej. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da tudi moški za Belgijo osvojimo najprestižnejšo ekipno lovoriko, kar je nekoč pri ženskah v pokalu federacij uspelo Justine Henin in Kim Clijsters,« dodaja sedmi igralec sveta.

V medsebojnih dvobojih je rahla prednost s štirimi zmagami in tremi porazi na strani Francozov. Yannick Noah je kot igralec debitiral v Davisovem pokalu leta 1978, štiri leta kasneje pa se je s soigralci uvrstil v finale, v katerem je Francija v Grenoblu priznala premoč ZDA. »Vselej sem užival na tekmah Davisovega pokala. A na njih nisem preveč blestel. Menim, da sem se bolje znašel v vlogi kapetana,« pravi Yannick Noah, ki je prvič Francijo na trenerskem stolčku popeljal do naslova leta 1991. »Tedaj sem bil še zelo mlad. Z igralci smo bili prijatelji in se niti nisem dobro zavedal razsežnosti uspeha. V današnjih časih je drugače. Vsi smo zelo zasedeni in ko se zberemo, imamo le en cilj. Da premagamo nasprotnika. Tako bo tudi tokrat. Pričakujem izenačen finale, v katerem si želimo izkoristiti prednost domačega terena,« pravi Noah. Najboljši francoski igralec Jo-Wilfried Tsonga pravi, da so občutki, ki jih igralec doživi v Davisovem pokalu v tenisu, neprimerljivi z vsemi drugimi: »Občutek, da za teboj stoji vsa država, je nekaj posebnega. Takrat si sposoben vsega. Mi smo pripravljeni.«