Grigor Dimitrov in David Goffin sta si z izvrstnimi igrami na sklepnem teniškem turnirju najboljše osmerice pridobila številne privržence. Šestindvajsetletna igralca ne sodita med najmlajše igralce na svetu, a sta lahko mladim pokazala, kako se enakovredno boriti s starejšimi in uveljavljenimi tekmeci. V prvi vrsti z Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, v drugi pa z Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem, ki se bosta v začetku leta vrnila po poškodbi.

Dimitrov ima po svetu številne privržence, ki v Bolgaru vidijo mlajšega Federerja. Igri najuspešnejšega igralca vseh časov in njegovega morebitnega naslednika sta si namreč zelo podobni v vseh prvinah. Dimitrov je z največjim uspehom kariere, zmago na sklepnem mastersu sezone, dosegel svoj daleč največji uspeh. Osvojil je denimo pokal, ki ga nikdar v karieri ni v rokah držal Rafael Nadal. Po 19 letih in Alexu Corretji je postal prvi debitant, ki je osvojil turnir. In to s petimi zmagami proti igralcem najboljše osmerice. »Vsaka stvar na svetu se enkrat zgodi prvič. Zmagati na takšnem turnirju je nekaj posebnega. Lahko si le želim, da bom dosegel še veliko zmag in podobnih občutkov,« je navdušen Grigor Dimitrov.

Nov opazen premik je na svetovni lestvici uspel Tamari Zidanšek, ki je s 149. mesta napredovala na 132. Razlog je bila uvrstitev v finale na turnirju serije ITF s trdo podlago v Toyoti na Japonskem, v katerem je morala priznati premoč Romunki Mihaeli Buzarnescu. Polona Hercog je na 101. mestu, Blaž Kavčič mesto za njo. Številka ena pri ženskah ostaja Romunka Simona Halep. Več sprememb je bilo pri moških, kjer je Grigor Dimitrov postal tretji igralec sveta, David Goffin pa se je utrdil na sedmem mestu. Novak Đoković je nazadoval na dvanajsto mesto, Andy Murray, ki je prejšnji teden vnovič prekinil sodelovanje z Ivanom Lendlom, pa je 16. igralec sveta.

Zanimiv je pogled na lestvico teniških igralcev, ki so v tej sezoni najbolj napredovali na svetovni lestvici najboljše stoterice. Najuspešnejši je bil Južnoameričan Kevin Anderson, finalist OP ZDA, ki je s 67. mesta napredoval na 14. S precejšnjim zaostankom mu sledi Argentinec Juan Martin del Potro, ki je napredoval za 27 mest (z 38. mesta na 11.). Sledita Nemec Alexander Zverev (s 24. na četrto) in Pablo Carreno-Busta (s 30. na deseto), ki sta napredovala za 20 mest. Američan Jack Sock je ob koncu leta boljši za 15 mest (8. mesto), Roger Federer (2.) in Grigor Dimitrov (3.) pa sta napredovala za 14 mest. Priznanje ob koncu sezone za teniškega igralca prihodnosti je prejel Kanadčan Denis Šapovalov, ki je napredoval z 250. mesta na 51.

Tragična novica minulega konca tedna je bila, da je bitko z boleznijo izgubila 49-letna Jana Novotna. Čehinja je svoj največji uspeh dosegla leta 1998, ko je osvojila Wimbledon, na svetovni lestvici pa je bila najvišje uvrščena na drugem mestu. Češki tenis je minuli teden ostal tudi brez Radka Stepaneka, ki je končal športno pot. Osemintridesetletni Čeh je bil s soigralci dvakratni zmagovalec Davisovega pokala, na svetovni lestvici pa je bil med posamezniki najvišje uvrščen na osmem mestu.