Čilić si je gotovo želel do prve zmage na zaključnem tekmovanju sezone, posebej proti švicarskemu asu. Po prvem nizu je kazalo, da ima možnosti zanjo. Dobil ga je po podaljšani igri, v kateri je prikazal vrhunski tenis, ki mu ni bil kos niti Federer.

A kot se rado zgodi, je Švicar v nadaljevanju zaigral še bistveno bolje. Drugi niz je bil kljub temu rezultatsko enakovreden, čeprav je moral Čilić reševati že svojo prvo servisno igro. Odločil je edini brake, ki je uspel Švicarju, potem pa je sledil ekspresni tretji niz in izid 6:1, ki je za Hrvata pomenil konec sezone, za Švicarja pa možnost kakšne ure počitka več pred polfinalnimi obračuni.

»V prvem nizu nisem bil najboljši, potem pa sem ujel pravi ritem. Res je, da sem bil že prej uvrščen v polfinale, morda sem bil prav zato celo preveč sproščen. Potem sem si rekel, da si ne smem privoščiti takšnega pristopa in bilo je precej bolje,« je po dvoboju pojasnil ljubljenec občinstva, ki je dobil osmega od devetih medsebojnih obračunov s Čilićem.

V soboto se bo v polfinalu pomeril z drugim iz skupine Pete Sampras, bodisi z Belgijcem Davidom Goffinom ali Avstrijcem Dominicom Thiemom.

V večernem dvoboju skupine Boris Becker se bosta pomerila Nemec Alexander Zverev in Američan Jack Sock, ki bosta tako v neposrednem obračunu odločala o drugem mestu in s tem vozovnici za polfinale.