Propadajoča stavba nekdanjega železničarskega počitniškega doma sredi Kranjske Gore že dve leti, torej odkar se je najemnikom iztekla pogodba o najemu, sameva. Lastniki, Slovenske železnice, so se po daljšem premisleku o tem, kaj bi storili z objektom, vendarle odločili. »Slovenske železnice objekta ne bodo prodale, temveč zanj načrtujejo obnovo,« je pojasnil predstavnik za odnose z javnostmi pri Slovenskih železnicah Janez Krivec.

Ob obnovljenem domu morda tudi počivališče za avtodome

Kdaj bodo dom začeli obnavljati, kako obsežna bodo dela, koliko denarja bodo namenili za to in komu naj bi bile zmogljivosti v prihodnje namenjene, pa še ni znano, saj vodstvo železnic po Krivčevih besedah o vseh podrobnostih obnove še ni odločilo. Podrobnejše načrte naj bi javnosti razkrili v prihodnjih tednih.

Z načrti Slovenskih železnic pa so seznanjeni tudi na občini v Kranjski Gori, kjer se obnove po besedah župana Janeza Hrovata veselijo. »Upamo, da bodo Slovenske železnice uresničile svoje namere. Obnovljen počitniški dom bo močno izboljšal podobo središča Kranjske Gore,« pravi župan. Tudi za načrte lastnikov o ureditvi počivališča za avtodome ob počitniškem domu upa, da se bodo uresničili, saj je letošnja poletna turistična sezona pokazala, da jih v kraju močno primanjkuje. Verigo, ki je dom lani neuspešno ščitila pred obiski radovednežev, pa so v Slovenskih železnicah že odstranili ter zemljišče ob domu dali v najem občini, ki je že letošnje poletje ob objektu obiskovalcem ponujala dodatna parkirišča.

Neuresničeni načrti o bazenskem kompleksu

Tudi domačini so zadovoljni, da se bo propadanje zapuščenega počitniškega doma vendarle končalo. Objekt, v katerem so včasih letovali otroci, je namreč v neposredni bližini šole, vrtca in dvorane Vitranc, tako da so v nevarnosti prav najmlajši prebivalci Kranjske Gore, ki do ostankov nočnih zabav nepridipravov lahko preprosto dostopajo. Domačini so zabave željne nepridiprave opazili celo na strehi objekta in opozorili, da bi se takšna dogodivščina lahko končala tragično, vlom v objekt pa so pred približno enim letom obravnavali tudi policisti.

Sicer pa bi na tem mestu in v bližnji okolici moralo po preteklih skupnih načrtih Slovenskih železnic in Term Olimia stati sodobno termalno kopališče z bazeni, savnami in centrom dobrega počutja. Načrte so po besedah pristojnih iz Term Olimia takrat preprečile zaostrene gospodarske razmere. V Kranjski Gori obžalujejo, da se težko pričakovana naložba, vredna med 10 in 14 milijonov evrov, ni uresničila. Že več kot dve desetletji si namreč prizadevajo, da bi svojo turistično ponudbo popestrili tudi z obširnimi bazenskimi programi. S takšno popestritvijo ponudbe bi namreč v Kranjsko Goro privabili več obiskovalcev tudi jeseni in spomladi, ko jih je sicer precej manj kot v obeh glavnih sezonah – poleti in pozimi.