Toliko pozitivizma, kot ga nosi v sebi slovenska moška alpska smučarska reprezentanca pred domačim vrhuncem sezone, 56. pokalom Vitranc, ni bilo čutiti že dolgo časa. Glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant ne napoveduje rezultatskih čudežev, pravi pa, da je pozitivna energija posledica garanja zadnjih sezon. Slovensko alpsko smučanje ima generacijo, ki se uči od medijsko nezanimivih uvrstitev nad 30. mestom, zanimivejše dosežke okoli 15. mesta pa skušajo nadomestiti z odmevnejšimi. In to jim je v tej sezoni nekajkrat uspelo. Po zagotovilih Berganta bosta predvsem Žan Kranjec in Štefan Hadalin storila vse, da bosta svoje najboljše predstave v tej sezoni pokazala pred domačimi navijači v Kranjski Gori.

Vremenska napoved za gledalce ta konec tedna ni najspodbudnejša, saj naj bi padlo precej dežja. Ker so kranjskogorski organizatorji stari mački, jim toplo vreme v zadnjih dneh ni ogrozilo tekme. Največ preglavic jim je povzročil torkov sneg, saj ga je v zgornjem delu proge zapadlo do 40 centimetrov, v spodnjem pa do 10. Janez Šmitek, svetovalec vodje tekmovanja Aleša Vidica, nam je včeraj v Podkorenu povedal, da so s proge odstranili okoli 5000 kubičnih metrov snega, v zadnjem hipu pa so progi dodali še malce soli. »Tri mesece smo garali, da smo naredili ustrezno snežno podlago, ki je v odličnem stanju. Upam, da nam vreme ne bo pokvarilo vzdušja,« pravi novi predsednik organizacijskega odbora Pokala Vitranc Gregor Benedik.

Žan Kranjec si je opomogel

Žan Kranjec je eden redkih slovenskih alpskih smučarjev, ki se mu je nastop na svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu ponesrečil. Priznal je, da ga je slabši nastop precej potrl. »Prvi teden nisem imel prave volje na treningih. Počutil sem se slabo, povrhu pa sem imel v ustnici še šive zaradi udarca slalomskega količka v Sankt Moritzu. Na srečo se je rana zacelila, zobje so dobro, zadovoljen pa sem tudi s svojo pripravljenostjo. Ta teden sem na treningih pokazal dobro smučanje, ki me lahko popelje visoko,« je optimističen Žan Kranjec, glavni današnji veleslalomski up v slovenski reprezentanci. Lani je Vodičan v Kranjski Gori zasedel dve 16. mesti ter osvojil prve slovenske veleslalomske točke na Pokalu Vitranc po devetih letih. Letos je prispel na domačo tekmo kot prvokategornik, ki meri precej višje.

Glavni nedeljski up v slovenski reprezentanci bo Štefan Hadalin, ki je na zadnji preizkušnji, slalomu v Sankt Moritzu, dosegel najhitrejši čas druge proge. »Velikokrat sem v zadnjih dneh razmišljal o Sankt Moritzu. Nisem še povsem dojel, kaj mi je uspelo. Lahko si le želim, da bom dobro predstavo uprizoril tudi pred domačimi gledalci,« pravi deseti slalomist sveta.

Slovencem najslabše kaže v slalomu

V Kranjski Gori bosta danes in jutri (obakrat bo start prve proge ob 9.30, druge pa ob 12.30) zadnji preizkušnji v tehničnih disciplinah pred finalom svetovnega pokala v Aspnu, kjer bo lahko v obeh disciplinah nastopilo po najboljših 25 smučarjev, mladinski svetovni prvak ter tekmovalci, ki so v svetovnem pokalu zbrali več kot 400 točk. Slovenijo bo v ZDA zanesljivo v veleslalomu zastopal Žan Kranjec, medtem ko sta si Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu ter Martin Čater v superveleslalomu zagotovila ameriški vozovnici že minuli konec tedna v Kvitfjellu. Za zdaj slovenskemu alpskemu smučanju najslabše kaže v moškem slalomu, kjer bi Štefana Hadalina rešil vrhunski rezultat. Pa še v tem primeru bi morali iti Hadalinu na roke uvrstitve drugih alpskih smučarjev, saj pred kranjskogorskim slalomom za finalom zaostaja za 45 točk.

Poleg Žana Kranjca in Štefana Hadalina bosta danes in jutri nosila slovenski dres na 56. pokalu Vitranc še po dva reprezentanta iz hitre ekipe (Miha Hrobat in Martin Čater) in evropskega pokala (Žan Grošelj in Aljaž Dvornik). »Dobre superveleslalomske občutke bom skušal prenesti na veleslalom ter se uvrstiti med najboljšo trideseterico,« si želi Martin Čater. »V tej sezoni sem se preselil v hitro ekipo, zato sem bolj domač na dolgih smučeh. Ker sem v preteklosti veliko treniral tudi tehnične discipline, se bom potrudil, da bom hiter,« obljublja Miha Hrobat. »Po operaciji je roka iz dneva v dan bolje. Bolečino še čutim pri udarjanju slalomskih količkov, a ni tolikšna, da ne bi mogel tekmovati,« pravi Žan Grošelj. »Vsaka priprava na tekmo je enaka. Razlika med tekmami evropskega in svetovnega pokala je, da so na najvišjem rangu na startu najboljši na svetu. A to ni ovira, temveč večja motivacija,« je odločen Aljaž Dvornik.