Evropski investicijski sklad iz skupine Evropske investicijske banke (EIB) in SID banka sta na podlagi 15-letnega strateškega partnerstva skupaj razvili program, v katerega sta vložili vsaka po 50 milijonov evrov, sta ob podpisu sporazuma povedala prvi mož SID banke Sibil Svilan in generalni direktor EIF Pier Luigi Gilibert.

Pričakujeta, da bo program mobiliziral lastniško financiranje v Sloveniji oz. dodatne naložbe zasebnega sektorja s ciljem podpreti upravljavce takšnih skladov, katerih naložbeni fokus predstavljajo slovenska podjetja. Program bo poleg lastniškega financiranja prek skladov zasebnega kapitala podprl tudi financiranje v obliki soinvestiranja.

Program, ki pokriva vse gospodarske dejavnosti, bo na podlagi mandata SID banke upravljal in izvajal EIF, ki je največji upravljavec skladov v EU.

Junckerjev načrt za Evropo

Del sredstev v obsegu najmanj 40 milijonov evrov bo namenjen doseganju dodatnega cilja, in sicer razvoja trga in institucionalnih zmogljivosti lastniškega financiranja v Sloveniji. EIF bo zato v prihodnjem letu objavil ločen postopek izbire upravljavcev skladov zasebnega kapitala, ki bo naslavljal zlasti tiste, ki bodo v Sloveniji in bodo naložbeno osredotočeni na Slovenijo.

Program je podprl Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), ki predstavlja jedro naložbenega oz. t.i. Junckerjevega načrta za Evropo. Daje garancijo za kritje prve izgube, ki omogoča skupini EIB, da investira več in v pogosto bolj tvegane projekte. Junckerjev načrt se osredotoča na povečanje investicij za ustvarjanje delovnih mest in rasti.