Sberbank se je pretekli vikend opravičila vsem potencialnim kupcem grafičnih kartic v Rusiji, ki do njih niso mogli priti. Banka je namreč pokupila skoraj vse grafične kartice v državi, ki jih po besedah njihovega podpredsednika Aleksandra Vedjakina potrebuje za laboratorij z umetno inteligenco.

Pomanjkanje grafičnih kartic na trgu je povzročilo podvojitev njihovih cen, kar so opazili tudi v družbi Aliexpress, ki aktivno oskrbuje rusko tržišče z elektronsko opremo. Drastično je naraslo zanimanje za GeForce GTX1060, GTX1070 in Radeon RX480, kar lahko pomeni samo na eno – da Rusi vse aktivneje rudarijo kriptovalute, so sporočili.

Toda izkazalo se je, da je za vse to kriva Sberbank, ki sicer trdi, da se ne ukvarjajo z rudarjenjem, temveč kartice potrebujejo za razvoj umetne inteligence. Iz banke so sporočili še, da imajo sedaj grafičnih kartic dovolj, zato je pričakovati, da se bo stanje na trgu kmalu normaliziralo.

V Sberbank so že večkrat zatrdili, da jih uporaba kriptovalut v bančništvu ne zanima. Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izjavil, da bo »vladar sveta postal tisti, ki bo obvladal umetno inteligenco« - tako da gre izjavam bankirjev, da se ne ukvarjajo z rudarjenjem, temveč z razvojem umetne inteligence, kar verjeti.