Po odmevnih preiskavah zaradi domnevnih Agrokorjevih finančnih malverzacij na dan prihajajo nekatere podrobnosti, kako je Ivica Todorić leta 2014 financiral prevzem Mercatorja.

Po pojasnilih ene od prič so bile leta 2014 na Nizozemskem ustanovljene tri družbe, vse v stoodstotni lasti Ivice Todorića, Deutsche Bank pa jim je odobrila 200-milijonsko posojilo, je poročal hrvaški časnik Večernji list. V naslednji fazi je bil ta znesek v obliki dividend izplačan na Todorićev zasebni račun na Nizozemskem. Prejeta sredstva je Todorić posodil svoji nizozemski družbi Agrokor Investments B. V. Ta jih je posodila Mercatorju, je po poročanju Večernjega lista razkrila ena od neimenovanih prič.

Revizorji na nepravilnosti opozarjali že leta 2006

Vprašanje, ki se zastavlja, je, na kakšni podlagi je bil Todorić sploh upravičen do tolikšnih dividend. Ob objavi lanskih konsolidiranih izkazov Skupine Agrokor je pred dnevi izredni predsednik Agrokorjeve uprave Ante Ramljak povedal, da v bilancah niso bili knjiženi vsi stroški. To je vplivalo na dobiček, s tem pa tudi na izplačilo dividend. V minulih dneh zaslišani revizorji iz revizijske hiše Baker Tilly Hrvatska so že leta 2006 opozarjali, da Agrokor precenjuje rezultate in da v bilancah lažno prikazuje denar in denarne ekvivalente, da se je knjižilo tudi brez verodostojne dokumentacije in na več drugih nepravilnosti, je še poročal Večernji list.

Vrnimo se v leto 2014. V lastniško strukturo Mercatorja je Agrokor z nakupom dobrih 53 odstotkov delnic vstopil konec junija 2014. Septembra istega leta je lastniški delež zvišal na 80 odstotkov. Novembra 2014 pa se je lastniška struktura pomembno spremenila. Takrat je bilo omenjeno 200-milijonsko posojilo Agrokorja Investment pretvorjeno v Mercatorjev kapital. Medtem ko se je Agrokorju lastniški delež znižal na 49,92 odstotka, je nizozemski Agrokor Investment postal 38,18-odstotni lastnik Mercatorja. Zadnji lastniški spremembi do letošnje pomladi smo bili priča marca 2015, ko se je delež delnic Agrokorju zvišal na 59,47 odstotka, Agrokorju Investment pa znižal na 28,64 odstotka.

Marca letos je prišlo do na prvi pogled nenavadne transakcije. Takrat je Agrokor Investment Agrokorju prodal 10 odstotkov Mercatorjevih delnic. Koliko je Agrokor odštel za zanje, ni znano, borzna cena preknjiženih delnic pa je znašala okoli 40 milijonov evrov. Če povzamemo izjavo druge neimenovane priče, ki jo navaja Večernji list, transakcija dobi smisel: »V letu 2017 je Todorić (Agrokor Investment, op. p.) Agrokorju prodal 10 odstotkov Mercatorjevih delnic, preostali del pa je zastavil v korist Sberbank. Po navodilih Todorića sem februarja ali marca 2017 sestavil pogodbo o odstopu terjatev. Pogodbo sem antidatiral, na 31. december 2016. Pred tem se je Todorić pozanimal, ali obstaja še kakšna neobremenjena nepremičnina, saj je vse delnice zastavil v korist Sberbank. Odgovorjeno mu je bilo, da obstaja njegova terjatev do družbe Agrokor Investment iz naslova posojilne pogodbe s 24. junija 2014 v višini 151 milijonov evrov.«

Je Agrokor kršil pogodbeno zavezo?

Ta izjava nakazuje, da bi lahko kupnina, ki jo je Agrokor nakazal Todorićevi nizozemski družbi, končala pri Sberbank. Nesporno dejstvo je, da je Sberbank že približno dva meseca kasneje Agrokorju Investment zasegla 18,54 odstotka zastavljenih delnic Mercatorja. To se je zgodilo en mesec pred tem, ko se je izteklo triletno obdobje, odkar je Agrokor pridobil dobro polovico Mercatorjevih delnic. Zato je na mestu vprašanje, ali so bile s tem kršene pogodbene zaveze, ki jih je dal Agrokor pred prevzemom Mercatorja, in sicer da si bo prizadeval ostati končni upravičenec delnic in da jih ne bo odsvojil v obdobju treh let od datuma zaključka transakcije. V Agrokorju so zatrdili, da se ta obveznost nanaša le na delnice, ki so bile pogodbeno definirane kot delnice, ki jih je Agrokor kupil od prodajalcev na podlagi sklenjene pogodbe. »Gre torej zgolj za zavezo glede okoli dva milijona delnic, ne pa glede večjega števila Mercatorjevih delnic. Agrokor, d. d., pa lastniške udeležbe nikoli ni znižal pod število delnic, ki jih je kupil po pogodbi. Zato že iz tega razloga nikakor ni mogoče govoriti o kakršni koli kršitvi pogodbe,« so poudarili v Agrokorju.