Telekom Slovenije in Telekom Austria sta družbo One.vip ustanovila z združitvijo svojih makedonskih družb One, ki je bila del skupine Telekom Slovenije, in Vip operator, ki je bila del skupine Telekom Austria Group.

Pogodbo o združitvi sta operaterja podpisala oktobra 2014, po prejemu soglasja makedonske komisije za varstvo konkurence poleti 2015 pa je bila nova družba One.vip vpisana v makedonski centralni register 1. oktobra 2015. Telekom Slovenije je imel v njej 45-odstotni lastniški delež, Telekom Austria Group pa 55-odstotnega.

Pogodba je vključevala tudi nakupno in prodajno opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz makedonske družbe One.vip v roku treh let po zaključeni združitvi. V skladu s tem je Telekom Austria Group uveljavil nakupno opcijo in Telekom Slovenije je danes prejel celotno kupnino, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz slovenskega operaterja.

One.vip ponuja širok nabor telekomunikacijskih storitev in ima 1,1 milijona uporabnikov. Njegov edini tekmec v državi s približno dvema milijona prebivalcev je Makedonski Telekom, ki je del skupine nemškega operaterja Deutsche Telekom.

Telekom Austria Group ima več kot 24 milijonov naročnikov v sedmih državah v regiji, v Sloveniji pod njegovim okriljem posluje A1 Slovenija.