Konec drugega četrtletja se je tržni delež števila aktivnih uporabnikov mobilne telefonije družbe Telekom Slovenije znižal na 44,9 odstotka, potem ko je bil v prvem četrtletju pri 45,7 odstotka. Malenkost se je znižal tudi družbi A1 Slovenija, in sicer za 0,3 odstotne točke na 29,7 odstotka, kažejo podatki Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).

Družbama Telemach (18,0 odstotka) in T-2 (4,3 odstotka) se je tržni delež v opazovanem četrtletju nekoliko zvišal. Tržni delež družbe Izi mobil je ostal nespremenjen pri 2,6 odstotka, prav tako družbe Mega M, ki je v letu dni uspela doseči 0,1 odstotka slovenskega trga mobilne telefonije. Nespremenjen ostaja tudi zanemarljiv tržni delež družbe Softnet, ki je na trg mobilne telefonije vstopila februarja letos.

Vse več uporabnikov z več kot eno napravo

V letošnjem maju je storitve mobilne telefonije začel zagotavljati nov operater, in sicer podjetje Hot mobil. Njegov tržni delež glede na druge operaterje je v opazovanem četrtletju že 0,4-odstoten, je v četrtletnem poročilu o razvoju trga elektronskih komunikacij zapisala agencija.

Poročilo tudi ugotavlja, da se število uporabnikov mobilne telefonije, ki imajo več kot eno napravo, še naprej povečuje. Po nekoliko počasnejši rasti v letošnjem prvem četrtletju se je rast penetracije mobilne telefonije na slovenskem trgu v drugem četrtletju spet bolj strmo obrnila navzgor.

Konec drugega četrtletja se je penetracija povzpela na 116,4 odstotka, kar kaže na povečanje števila uporabnikov z več kot enim mobilnim telefonom, je razvidno iz novega četrtletnega poročila Akosa. V enakem obdobju leto poprej je penetracija znašala 113,4 odstotka, v prvem četrtletju letos pa 115,6 odstotka.

Skoraj vsi operaterji z rastjo uporabnikov

Penetracija aktivnih mobilnih uporabnikov je sicer izračunana kot število uporabnikov, ki imajo kot naročniki veljavno pogodbo in so kot predplačniki vsaj enkrat v zadnjih treh mesecih opravili ali prejeli klic, poslali sporočilo sms ali mms oziroma uporabljali podatkovne storitve, na število prebivalcev v Sloveniji. V drugem četrtletju je do zvišanja prišlo na račun večjega števila naročnikov, ugotavlja Akos.

Konec drugega četrtletja 2017 se je skupno število aktivnih uporabnikov mobilne telefonije povečalo za 0,6 odstotka. Njihovo število se je povečalo pri vseh operaterjih, izjema sta Telekom Slovenije in A1 Slovenija.