Lastniki angleškega nogometnega kluba West Ham United so v ponedeljek odpustili hrvaškega trenerja Slavena Bilića, ker niso bili zadovoljni z rezultati. Bilić je dejal, da je to pričakoval, in se zahvalil vsem nogometašem, s katerimi je delal v dobrih dveh letih, kolikor je sedel na klopi West Ham Uniteda.

Bolj kot nogometaši bodo slavnega Hrvata pogrešali predvsem britanski rumeni mediji, saj je Bilić brez dvoma eden najbolj medijsko zaželenih sogovornikov v nogometu. Omikani diplomirani pravnik, zapriseženi socialist, roker in strašno čeden moški je še nekaj dni pred izgubo službe na stadionu gostil Kate Middleton in princa Harryja ter Williama. Skupaj so razpravljali o strategiji, kako mladim nogometašem omogočiti pot do izobrazbe. Bilić je princesi in princu podaril dva majhna dresa svojega zdaj že nekdanjega kluba, da bi ju nosila princesa Charlotte in princ George.

Britanske medije je navduševal tudi s svojo ljubeznijo do glasbe, ki jo je uporabljal celo kot motivacijo za nogometaše pred tekmo. Legendarna je anekdota iz njegovih igralskih dni (tudi v West Hamu), ko sta s soigralcem Julianom Dicksom v hotelskih sobah vedno glasno navijala heavy metal in kadila. Bilić še vedno kadi in nekajkrat so ga ujeli tudi, ko si je cigareto prižgal celo na stadionu med tekmo.

Novi lasje, mlajša zaročenka

Tudi kar zadeva glasbo, je ostal zvest navadam iz mladosti. Ker je, kot je dejal za BBC, kot igralec »imel rad glasbo, ki dviguje, ki je agresivna v pozitivnem smislu. Odrasel sem ob glasbi Iron Maiden in AC/DC.« Tudi kot trener je igralce v garderobi skušal motivirati z glasbo skupine Megadeth, z Dicksom pa sta v spomin na dobre stare čase lani skupaj odšla na njihov koncert v Londonu. Za nameček tudi sam igra kitaro v bendu Rawbau, ki se je še najbolj proslavil s pesmijo Vatreno ludilo, neuradno himno hrvaške reprezentance med nastopi na Euru 2008.

Še bolj kot rokovski zvezdnik s kitaro pa je ljubiteljice nogometa navdušil z naslovnico turške izdaje revije GQ leta 2014, ko je bil trener turškega nogometnega kluba Bešiktaš. Na forumih so njegove oboževalke tedaj zapisale, da je lepši od sultana Sulejmana, v tistih časih najbolj čislanega turškega televizijskega lika, ki ga je igral Halit Ergenc. Bilić je bil res kot pravi maneken. Se je pa dve leti kasneje izkazalo, da je kar malce nečimrn, saj se je nenadoma pojavil z gostejšimi lasmi in vsi so ugibali, ali ni šel nemara na operacijo presaditve las, česar pa ni nikoli potrdil.

Bilićevi štirje otroci

To, da si 49-letnik želi mlajši videz, je popolnoma razumljivo, še posebno, ker ima 15 let mlajšo zaročenko. Že od leta 2009 je v zvezi z nekdanjo turistično uslužbenko z Reke Ivano Đeldum. V Carigradu se jima je rodila hčerka Sofia, v Londonu lani pa še druga hčerka Nia, a Bilić obe deklici precej skriva pred javnostjo. Skupno ima štiri otroke. Štirinajst let je bil namreč poročen z Andrijano Bilić, profesorico na pravni fakulteti v Splitu, kjer je diplomiral tudi on in kjer je bil rektor njegov oče. Skupaj imata hčerko Alano in sina Lea, za katerega trdijo, da je vse bolj podoben očetu.

Zanimivo je, da s prvo soprogo dolgo nista živela skupaj, poročila pa sta se šele, ko je podpisal nogometno pogodbo v Nemčiji. Po ločitvi sta ostala dobra prijatelja, Slaven Bilić si je celo kupil manjše stanovanje v bližini nekdanje skupne družinske hiše, da bi lahko čim večkrat obiskal otroka. Skupaj tudi letujejo, največkrat na jadranski obali. Morebiti se bo po izgubi službe najprej odpravil prav tja, saj si bo gotovo privoščil dolge počitnice. Kako tudi ne, West Ham mu mora plačati odškodnino 2,3 milijona evrov zaradi predčasne prekinitve pogodbe.