Slovenski športni plezalci se v tej sezoni niso izneverili tradiciji in so pred finalom svetovnega pokala v težavnosti, ki bo konec tedna v Kranju, pripravili izjemno rezultatsko popotnico. Dosežki slovenskih športnih plezalcev so bili neverjetni tudi v letošnjem letu. Nove mejnike na tekmah svetovnega pokala je postavila Janja Garnbret, ki je dobila osem tekem svetovnega pokala, pet v težavnosti in tri v balvanskem plezanju, kar pred njo ni uspelo še nobenemu športnemu plezalcu ali plezalki doslej. Z uspehi si je najboljša slovenska plezalka že pred finalom v dvorani Zlato polje zagotovila skupno zmago v težavnosti in kombinaciji.

»Res ne vem, zakaj odstopam od tekmic. To najbolje ve trener Gorazd Hren,« odgovarja Janja Garnbret. »Menim, da je ključnega pomena, da uživam v plezanju, da rada treniram. Vselej želim biti boljša, želim si napredovati,« pravi najboljša plezalka na svetu v težavnosti in kombinaciji. »Res je, v Kranju nisem bila še nikoli boljša kot tretja. Potrudila se bom, da bom letos izboljšala uvrstitev. Sem v dobri formi, tekmovala pa bom lahko sproščena,« napoveduje Janja Garnbret.

Štirinajsti nastop Mine Markovič

Mina Markovič je najizkušenejša članica slovenske reprezentance, ki bo letos v Kranju nastopila še štirinajstič. S štirimi posamičnimi zmagami iz let 2009, 2012, 2014 in 2015 je najuspešnejša slovenska plezalka v Kranju. »V Kranju vselej občutim dodatno energijo. Tisto, ki jo potrebuješ v steni, ko ti je najtežje. S pomočjo gledalcev sem dosegla marsikateri uspeh,« priznava Mina Markovič, letošnja evropska podprvakinja v težavnosti, ki ji v drugem delu sezone ni šlo po rezultatskih načrtih. »Težko rečem, zakaj rezultati niso takšni, kot bi si jih želela. Lahko zatrdim, da sem vso sezono odlično pripravljena, da trdo treniram. V kvalifikacijah praviloma dokazujem, da sodim v svetovni vrh, kasneje pa naredim kakšno nepotrebno napako. Zaradi njih sem v dvomu, ki se ga težko otresem,« pravi vrhunska športna plezalka.

Slovensko športno plezanje tudi v nižjih kategorijah dosega odlične rezultate. Najboljša slovenska predstavnica mladega vala je ta čas 17-letna Vita Lukan, svetovna mladinska prvakinja v težavnosti, ki se uveljavlja v članski konkurenci. »Članske smeri so precej težje. Vrh je ožji, saj je v njem nekaj plezalk, ki redko delajo napake. Veseli me, da sta trenutno v njem tudi dve Slovenki,« se je uveljavljenima tekmicama poklonila Vita Lukan, ki bo deležna posebne pozornosti. Kot mladinska svetovna prvakinja si je namreč zagotovila nastop na olimpijskih igrah mladih, ki se bodo preizkusili na olimpijskih prizoriščih. Športno plezanje je povsem nova panoga v olimpijski druščini, zato bo mlada plezalka prva Slovenka, ki bo deležna te časti. Vita Lukan odgovarja, da je na to zelo ponosna.

Kar 126 plezalcev iz 22 držav

Zimzeleni vodja kranjskega tekmovanja Tomo Česen pravi, da je ob 22. izvedbi v Kranju prijavljeno rekordno število tekmovalcev. Kar 126 iz 22 držav, od tega 56 plezalk in 70 plezalcev. Med njimi bo dvanajst Slovenk in osem Slovencev. Vsi se bodo v Kranju merili v soboto od 8. ure naprej, ko bodo na sporedu kvalifikacije. Polfinale najboljših 26 v obeh kategorijah bo v dvorani Zlato polje v soboto od 20. ure naprej. Finalni del se bo v nedeljo začel ob 16.45 z ogledom smeri, ob 17. uri pa se bo v steno podal prvi finalist, kar bo mogoče spremljati na drugem programu slovenske nacionalne televizije.

Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije, obljublja, da bo ob največjem slovenskem prazniku športnega plezanja potekal tudi pester spremljevalni program. Vrhunec bo doživel v četrtek zvečer, ko se bo v prostorih kranjskega Planeta Tuš predstavil Adam Ondra. Čeh velja za najboljšega plezalca vseh časov, ki je letos s preplezano smerjo 9c znova premaknil mejo mogočega. V četrtek ob 19. uri bo Adam Ondra v Cineplexxu Kranj predstavil svoje plezalne začetke in domača plezališča, osrednjo pozornost pa bo posvetil svojima najodmevnejšima plezalnima projektoma v zadnjem času: Silence, prvi smeri na svetu z oceno 9c, in Dawn Wall, prvi ponovitvi najtežje večraztežajne smeri na svetu.