Sadje in zelenjavo lahko konzerviramo, sušimo ali zamrzujemo. Nekatere plodove, doma pridelane ali kupljene od sosednjega kmeta, lahko v kleti hranimo tudi sveže.

Vedno shranimo le sveže plodove

Zelenjavo in sadje, ki smo se ga namenili pripraviti za ozimnico, mora zdržati čez zimo, bolje vse do pomladi, ko nam vrt že začne ponujati svež pridelek. To pa pomeni, da morajo biti plodovi predvsem nepoškodovani, zdravi in le najboljše kakovosti. Zelje in cvetačo lahko izkopljemo skupaj s koreninami in shranimo v zaprti gredi. Pozorni bodimo le, da pobiramo, še preden je roža pri cvetači dokončno razvita, ravno tako se rože pri shranjevanju, ne ne smejo medsebojno dotikati, sicer začnejo gniti in jih moramo porabiti v enem tednu ali dveh. Zelo pomembno je, da vrtnine po spravilu primerno ohladimo, pobiramo pa jih zjutraj, takoj ko se posuši rosa. Ohrovt pustimo na gredi vso zimo, saj mu nizke temperature ne škodijo, moramo pa zato pobrati in shraniti brstični ohrovt, ki ga prenesemo v zaščiten prostor in pokrijemo s folijo. Kitajsko zelje pred shranjevanjem najprej dobro osušimo in ga zavijemo v papir ter shranimo pri temperaturi okrog zmrzišča. Zelje in repo bomo še najbolje shranili, če jo bomo zakisali, s tem pa se bo njuna hranilna in zdravilna vrednost celo izboljšala.

Vložena zelenjava le v čiste kozarce

Kozarce, v katere bomo vlagali sadje ali zelenjavo, najprej dobro umijemo in v pečici segrejemo, da bodo brezhibno čisti. Poskrbimo tudi za čistočo posode, v kateri bomo pripravljali ali kuhali hrano. Toliko ko je pridnih gospodinj, toliko različnih receptov za shranjevanje sadja in zelenjave je moč našteti. Za konzerviranje lahko uporabimo alkoholni ali beli vinski kis, sladkor ali solno raztopino, pravi okus pa dodajo začimbe. In tukaj pride do tistih razlik, ki jih gurmani občutijo med zobanjem vložene zelenjave.

Hitro zamrzovanje

V primeru, da nam večurno stanje ob štedilniku in vlaganje zelenjave v kozarce ne predstavlja velikega veselja, lahko zelenjavo in sadje enostavno zamrznemo. Pri tem moramo paziti, da sadeže pred zamrzovanjem blanširamo (blanširamo največ tri minute) in dobro odcedimo, predvsem pa ne zamrzujemo vsega naenkrat. Naše zamrznjene dobrote bodo ohranile svojo vrednost le, če jih bomo hitro zamrznili. Zato bi bilo najbolje, da imamo doma dve skrinji: v eni zelenjavo in sadje zamrznemo, v drugi pa hranimo pri –18 stopinjah Celzija.