Gre seveda za vložene dobrote, ki znajo na kakšen prav zoprno mrzel zimski večer v dobri družbi pričarati spomin na poletje. Ali vsaj na tiste dni konec poletja, ko je vsa hiša nekaj časa tako trdovratno zaudarjala po kisu, da v njej ni bilo za živeti. Čista romantika! Kakor pri vsaki drugi pripravi jedi tudi pri vlaganju še kako velja, da pri izbiri sestavin nikakor ne smemo biti skopi. Tudi ko nabavljamo kis, pazimo, da kupimo naravnega, torej pravega in ne tistega, ki je laboratorijsko narejen iz ocetne kisline, razredčene z vodo. Pri slovenskih proizvajalcih s tem ne bi smelo biti težav, pazite pa se predvsem poceni kisa iz uvoza, ki utegne vaša visoka gurmanska pričakovanja spremeniti v veliko razočaranje.

Vložena paprika

Potrebujemo 3 kg rumene paprike, 1 l kisa za vlaganje, 1,5 l vode, 8 dag sladkorja, 5 dag morske soli, 1 dl olja, česen (en strok v vsak kozarec), lovorjev list (vsak kozarec en list), poper v zrnju (vsak kozarec po 3–5 zrn).

Kozarce operemo in jih osušimo v pečici na 50 stopinj. Pokrovčke operemo in obrišemo. Papriko očistimo in jo prerežemo na četrtine. Operemo iz njih semena. V velikem loncu naredimo mešanico za kis. Zmešamo kis, sladkor, sol, olje, vodo. Premešamo in počakamo, da zavre. Papriko damo v lonec (tako, da jih kis prekriva) in počakamo, da zavre. Že prej kozarce postavimo iz pečice na prtiček in damo v vsak kozarec zrna popra, strok česna in lovorjev list. Ko spremeni barvo (cca. 30 s), jo TAKOJ poberemo ven in jo damo v tople, suhe kozarce. Čez prelijemo kis in kozarce tesno zapremo. Kozarce pokrijemo z odejo, da se hladijo lepo počasi. Ko so hladni, jih lahko postavimo v shrambo ali hladilnik.

Vložene gobe

Potrebujemo kis za vlaganje, gobe, morsko sol, poper v zrnu (5 zrn na kozarec), lovorove liste (za vsak kozarec enega), stroke česna (za vsak kozarec enega).

Gobe očistimo, operemo in (če so večje) narežemo na koščke. Zavremo vodo, v katero smo dali sol, in kuhamo toliko časa, da se gobe dodobra skuhajo. Odcedimo jih in pristavimo mešanico za vlaganje. Kis in vodo zmešamo v razmerju 1 : 2, torej dvakrat toliko vode kot kisa, in dodamo sol, poper in lovorove liste. Ko mešanica zavre, dodamo gobe. Ko tudi to dodobra prevre, takoj nadevamo v čiste kozarce in dobro zapremo. Pokrijemo jih z debelo krpo, da se lepo počasi ohladijo, hladne pa postavimo v klet, shrambo ali v hladilnik. Tako pripravljeno delikateso lahko v hladnih mesecih ponudimo k raznim slanim prigrizkom.

Ostale jedi, ki si jih lahko pripravite za vikend.