Sadje v želejih, marmeladah in džemih

Eden izmed najbolj priljubljenih in morda tudi najbolj slastnih načinov za shranjevanje sadja za zimske dni je priprava želejev, marmelad in džemov. Ti so mešanice sladkorja, sadja in nekaterih drugih dodatkov, ki poskrbijo, da vaše sadje ohrani svoj slasten okus. Če sadje želite shraniti v obliki namaza, preprosto poiščite pravi recept, temeljito opravite celoten postopek sterilizacije – nato pa v dolgih, hladnih zimskih dneh uživajte v sladkih in kislih okusih.

Shranjevanje celega sadja

Če želite sadje v zimskih dneh uživati celo, je to seveda povsem izvedljivo – a upoštevati boste morali nekaj povsem preprostih navodil. Sadje, ki ga želite shraniti, mora biti obrano; sadeži, ki so sami padli z drevesa, niso prava izbira. Preverite tudi, da sadje ni poškodovano, saj takšni sadeži ne bodo zdržali prav dolgo. Izberite pravi čas za obiranje sadja: biti mora zrelo, a ne prezrelo. Shranite ga v lesenih zabojih, ki omogočajo kroženje zraka, obenem pa vsak kos sadja zavijte v papir, ki bo preprečil, da se sadeži med seboj dotikajo. Bodite previdni, da v istem prostoru ne shranjujete jabolk in hrušk, saj bo to povzročilo hitro gnitje. Pomembno je tudi, da temperatura prostora, v katerem shranjujete sadje, ni prenizka; v prostoru ne sme biti manj kot 0 stopinj Celzija.

Shranjevanje zelenjave v pravih pogojih

Obilica domače zelenjave v vaši shrambi tudi v zimskem času – to zveni preprosto fantastično. Če poskrbite za primerno shranjevanje, boste lahko uživali v mesecih in mesecih zdrave, bio hrane, ki bo opazno izboljšala kvaliteto vaše prehrane. Shranite lahko krompir, čebulo, česen, buče ali celo paradižnik – pa tudi zeleno, por, brstični ohrovt in papriko. Če so pogoji pravi, bodo vaše zelenjavne zaloge brez težav preživele kar nekaj časa. Zelenjava naj ostane na vrtu, vse dokler je to mogoče, a bodite pozorni na vreme, saj si nikakor ne želite, da vaše dobrote zmrznejo. Zelenjavo poberite, ko je vreme čim bolj suho, nato pa jo pred shranjevanjem dodobra posušite. Tako boste poskrbeli, da bodo vaše zaloge precej bolj obstojne.

V ozimnico le nepoškodovani kosi

Ko je zelenjava nabrana, vas čaka izbiranje: natančno preglejte vse kose in izberite tiste, ki jih boste uvrstili v ozimnico. V shrambi naj se znajdejo le celi, nepoškodovani in neobtolčeni kosi zelenjave. Postrizite zelene dele, odstranite morebitne kose zemlje ali blata, vendar pa se vam ni treba ukvarjati z umivanjem ali čiščenjem. Pri shranjevanju zelenjave se morate zavedati, da različne vrste zelenjave zahtevajo zelo različne pogoje shranjevanja – uporabiti boste morali kar nekaj domišljije! Zelje, repa, redkev, rdeča pesa, korenje, brstični ohrovt, zelena, krompir in jabolka denimo zahtevajo hladno in vlažno okolje. Čebula potrebuje hladno in suho okolje, buče in sladki krompir pa so najbolj srečni v suhem in precej toplem prostoru.

Znova preverite zaloge

Ko je vaša ozimnica pripravljena, jesen pa je v polnem zamahu, je čas, da si vzamete nekaj minut in ponovno preverite zaloge. Ne glede na to, kako previdni ste bili pri izbiri le najbolj kvalitetnih kosov sadja in zelenjave – še vedno lahko pride do nesreče, ki lahko uniči vašo ozimnico. Ponovno preglejte svojo ozimnico in odstranite vse kose sadja in zelenjave, ki so videti, da začenjajo gniti. Gnitje namreč ne uniči le nagnitih kosov, pač pa tudi njihove sosede, zato je ogrožena cela ozimnica. Z rednimi pregledi bo vaša zaloga brez težav preživela zimo!

Vir: www.delimano.si