Porodila se je ideja, da več funkcij združimo v en objekt – nadstrešek, vkopan v hrib, ki bo z gozdne strani neopazen. Zato je na njem zelenjavni vrt v visokih gredah, med njimi pa nepravilne kamnite plošče in gomoljnice – nizke, nezahtevne rastline, ki ne potrebujejo zemlje, ki rastejo na filcu in hrano dobijo iz vode.

Transparentna lesena ograja

Transparentna lesena ograja na eni strani varuje pred padcem, proti naravnemu travniku pa preprečuje vstop divjadi. Lesena korita, v katerih raste zelenjava, se obdeluje brez sklanjanja, omejujejo dostop polžem in ostalim nepovabljenim. Pod nadstrešek so parkirani trije avtomobili, lesena stena z drsnimi vrati pa ločuje odprto parkirišče od kolesarnice in vrtne lope. Na vrtni steni nadstreška, ki jo bo sčasoma prerasel bršljan, je vgrajena letna kuhinja – kamin z dimnikom, ki kuka ven med visokimi gredami. Dostop do vrta je urejen po lesenih stopnicah, vraščenih v teren.

Lesena pergola na vogalu

Hiša ima glavni vhod postavljen precej nezaznavno, na dvorišče gledajo le garažna vrata. Zato je na vogalu stavbe zdaj postavljena lesena pergola in sprememba v tlaku – iz asfalta v kamnite kocke, ki obiskovalca usmerjajo proti vhodu. Kamnito pot pred vhodom zaključuje cvetlična greda, ki označuje vhod. Na drugem vogalu se za ograjo skriva letna terasa, ki je s severovzhodno lego zaščitena pred poletnim soncem. Terasa nima strehe, ki bi zapirala pot svetlobi v dnevno sobo, tlakovana pa je z nepravilno oblikovanimi kamnitimi ploščami, med katerimi raste trava. Polkrožna oblika terase mehko prehaja navzgor v teren in proti taborniškemu kotičku. Osrednja elementa tega sta kurišče, namenjeno peki kostanja ali pa druženju ob ognju, in klop iz hrastovih tramov, ki je obenem lesena stena raščenega terena, ki se dviguje nad njo.

Posest, ki gleda v daljavo

Edini razlog za ograjo je pes, ki mu zadošča vizualna prepreka in ne potrebuje žične bariere. Z leseno ograjo pa pridobijo tudi ljudje. Ker pogleda ne ustavi zid, pano ali linija cipres, posest optično sega vsaj do gozda, če ne že v neskončnost. Pika na i pri tej ureditvi pa je osebni angažma lastnikov, ki so sami polagali kamnite plošče in zasadili rastline. Zato projekt izžareva ljubezen in spoštovanje do družine, narave in okolice in ni zgolj projekt. Je dom.

Lili Vrtovec, arhitektka

Fotografije: Center za zunanjo ureditev