Izhodišče za minimalističen stil so lesena bela polkna. Glavni vhod in severno dostopno pot pred garažnimi vrati povezuje lesena pergola, ki je pri vstopu v hišo zaščitena s steklom. Stanovalci imajo skozi garažo direktno povezavo z notranjostjo ali z zadnjim vhodom, ki vodi do »skrite ute« na zahodu. Lesena lopa je umeščena med oporna zidova dveh sosednjih parcel. Neuporaben kotni prostor smo spremenili v 100-odstotno izkoriščeno shrambo.

Kontrast domačnosti in eksotike

Južni vrt je kontrast domačnosti in eksotike. Bivanje na terasi je povezano s soncem, ki ga prebivalci želijo prenesti tudi v hišo. Posledično je nadstrešek iz lesa, prilagojenega na domače klimatske razmere, pokrit s steklom, ki skrbi za prenos svetlobe in toplote. Prednosti smrekovega lesa sta prožnost in elastičnost (potrebni za obtežbe), ki sta posledica lokalnega gorskega rastišča, sekanja ob pravem času in zračnega sušenja pri 12-odstotni vlagi. S podnicami je vnesena barvna dinamičnost, ki pa jo dopolnjujejo tudi zelene rastline. Lastniki so izbrali tropski les tabebuje, znan tudi kot ipe, lapacho, brazilski oreh ali »iron wood« (železni les), za katerega velja pravilo, da ne potrebuje posebnega vzdrževanja, saj je zaradi kemijske sestave odporen proti lesnim insektom in gobam. Sčasoma zaradi ultravijoličnih žarkov in padavin (naravne oksidacije) posivi in pridobi luskavost, lahko pa ga premažemo z naravnim oljem, ki pa ne vpliva na trajnost, ampak zgolj na upočasnitev barvnih sprememb.

Zasebni kotički v vseh dimenzijah

Zgornja nadstropja ponujajo topla zunanja tla in zabavne mestne zvoke. Ker v hiši živijo ljudje z občutkom za lepo oblikovan bivalni prostor, zasebne kotičke najdemo v vseh dimenzijah. Na sončni severni terasi ali južnem balkonu se lahko po lesenih podnicah sprehajajo bosi ter poslušajo avtomobilske zavore, bitje ure v zvoniku, šumenje dreves ali regljanje žab in tamkajšnje ribiče. V mestnem vrvežu nikoli ni dolgčas.

Izjemen estetski doprinos

Prednost lesene ureditve so tehnični detajli in estetika. Videz lesenih objektov je preprost, hkrati pa zaradi statičnih ojačitev in skritih instalacij zelo zahteven za izvedbo. Lesena konstrukcija je vpeta na kovinska sidrišča, streha na uti, na zgornji terasi in delno na spodnjem nadstrešku pa je pokrita s PVC-folijo Sikaplan in zaključena s pločevinastimi obrobami. Podnice s skrito podkonstrukcijo in tehniko skritega vijačenja so izjemen estetski doprinos k ureditvi vrta v kombinaciji les-steklo-kamen.

Špela Pavlič Kos in Jože Kos

Fotografije: Mizarstvo Kos