Preobrazba zunanjega prostora vedno izhaja iz življenjskega stila prebivalcev

Na začetku je bila želja samo dograditi balkonsko ograjo na jugu ter ustvariti pokriti prostor pred vhodom. Zaradi načina bivanja stanovalcev, njihovih aktivnosti in temperaturnih sprememb lokacije pa smo v idejnem načrtu zasnovali še: nadstrešek s poletno kuhinjo in jedilnico na zahodu, razširjen severni dostop z betonsko oporo, vkopan nadstrešek za dva avtomobila z lopo, urejeno parkirno pot ter zasaditev gredic z okrasnimi grmovnicami, trajnicami in enoletnicami. Vsem objektom in vrtnim dostopom pa smo dodali še ambientalno osvetlitev, ki v podeželskem okolju ne povzroča svetlobne onesnaženosti.

Ker je poleti na jugu prevroče, se umaknemo na zahod ali na sever

Južni nadstrešek pred vhodom je pokrit s steklom in lahko kljub nizkim temperaturam za zunanje bivanje pod njim uživamo že zgodaj spomladi ali pozno jeseni. Posodobljeni balkonski ograji smo dodali letvično formo do vrha slemena ter na zidani strani hiše namestili stekleno pregrado. V času poletne pripeke je najprijetneje pod nadstreškom poletne kuhinje, ki pred vdorom zahodnih padavin ščiti tudi kletne stopnice in notranje prostore. Parcela je na tem delu polkrožno oblikovana, zato smo z objektom sledili obliki in ga vpeli v betonski zid, ki podpira brežino. Prednosti zunanje jedilnice so mobilni žar, ki je estetsko prekrit z odpirajočimi se vratci, tudi sezuvati se ni treba, mimogrede pa zahodna lega ponuja najlepši razgled v dolino in na pridelovalni vrt. Iz kuhinje vodi pot do stopnišča in zeliščnih gredic, zeleno-peščene strehe nad hišo ter intimnega severnega prostora, kjer poleti zadremamo na ležalniku ali se ohladimo pod zunanjim tušem. Dodana pergola optično zmanjša višino hiše in poveže prostor z vkopanim avtomobilskim nadstreškom. Ta je pritrjen na betonsko lopo z lesenimi vrati, ki služi kot kolesarnica in shramba.

Smisel za estetiko in detajle

Ker v hišici živijo ljudje z občutkom za lepo oblikovan vrt, je bila zasaditev vrta v vseletnih barvah pričakovana. Rastline so povezovalni člen med dodanimi objekti, oblikovanje pa je izhajalo iz obstoječih dreves in dodajanja novih, izbora rastlin za vse letne čase, uporabe skalnato-lesenih vrtnih elementov ter ustvarjanja habitata za ptice, čebele in ostale žuželke. Prostor aktivnega oddiha je bil na začetku bolj kot vikend, z ureditvijo pa postaja stalni dom.

Špela Pavlič Kos in Jože KosFotografije: Center za zunanjo ureditev