Pametne telefone neprestano nosimo s seboj, uporabljamo pa jih tudi takrat, ko jih morda ne bi bilo pametno. Zato ni čudno, da lahko ob vsakem omizju računamo na srečanje uporabnika s počenim zaslonom na telefonu. Po podatkih iz ZDA se samo tam zaslon pametnega telefona razbije na vsaki dve sekundi. Če sklepamo, da tamkajšnji uporabniki niso bistveno nerodnejši od drugih uporabnikov po svetu, bi globalni čas med razbitimi zasloni znal biti še krajši. Popravila zaslonov so zato že dolgo tudi velik posel. Po podatkih podjetja IBISIWorld je bil ta lani vreden že 4 milijarde dolarjev, za pogačo pa tekmujejo nekoliko dražji uradni serviserji in občutno cenejši neuradni, ki pa pri popravilu lahko posežejo tudi po cenejših imitacijah zaslonov.

Najdejo se tudi posamezniki, ki s spletnih trgovin naročijo rezervne dele in nato s pomočjo posnetkov na youtubu kar sami poskušajo popraviti posledice svoje nerodnosti. Da tega ne bi mogli početi njegovi uporabniki, je Apple že pred leti v svoje naprave vdelal posebno varovalo, ki prepreči domače popravilo zaslona. Šele pred kratkim pa je stroj horizon, ki poskrbi za vzpostavitev brezhibne komunikacije med zaslonom in napravo, predstavil javnosti.

Kljub dobičkonosnosti popravil zaslonov gre tehnologija tudi na tem področju naprej. Zasloni današnjih najboljših telefonov so že mnogo odpornejši proti udarcem in praskam kot naprave izpred nekaj let. Med najtrpežnejše spadajo zasloni z gorilla glassom 5 (gorila steklom 5), ki jih najdemo pri galaxyju note 8, oneplusu 5, xperii xz1 in številnih drugih paradnih konjih, a domnevno ne pri Applovem iphonu X in iphonu 8. Apple pravi, da so zasloni njihovih telefonov narejeni iz stekla, ojačanega z dvojno ionsko izmenjavo, ne navajajo pa proizvajalca. Primerjalni testi spletnih ocenjevalcev, ki so sicer pogosto precej neznanstveni, trenutno dajejo rahlo prednost gorilla glassu 5.

Na vidiku pa je tudi že inovacija, ki bi znala prekašati oboje. Raziskovalci z Univerze v Sussexu so namreč nedavno objavili študijo, s katero trdijo, da so našli precej trpežnejšo alternativno trenutnim zaslonom, ki so za nameček tudi precej dragi, saj so izdelani iz redkega indija. Pravijo, da bi isto nalogo lahko opravljali precej cenejši zasloni iz kombinacije srebrnih nanožic in grafena. Zaradi visoke prevodnosti grafena pa naj bi bili takšni zasloni tudi odzivnejši in bi porabili manj energije.