Kitajsko podjetje Huawei je prejšnji teden predstavilo prva telefona, ki uporabljata njihov najnovejši procesor kirin 970. Ta je na letošnjem sejmu potrošniške elektronike IFA v Berlinu pritegnil veliko pozornosti, številni so procesor uvrstili celo v jagodni izbor sejma. Posebnost procesorja je, da je posebej zasnovan z namenom integracije umetne inteligence v naše žepne pametne naprave. Še pred tem je Apple predstavil svoj novi procesor a11 bionic, ki prav tako moč umetne inteligence in strojnega učenja prinaša na telefone. Podobno je pred kratkim storil Google, ki je v svoje nove telefone pixle 2 vgradil pomožni procesor za izboljševanje kakovosti zajetih fotografij.

Pomoč umetne inteligence naši pametni telefoni prejemajo predvsem po spletni povezavi z oblakom, kjer potekajo zapletene računalniške operacije. Mobilniki zaradi tega delujejo predvsem kot nekakšni vmesniki med nami in stroji, ki opravljajo resnično težko delo. Takšno izkoriščanje umetne inteligence ima več slabosti.

Predvsem je potratno, saj nam odžira podatke, še posebno ko smo v tujini – zaradi tega se nam lahko poveča tudi telefonski račun. To tudi pomeni, da umetna inteligenca trenutno obdeluje predvsem datoteke, ki niso zelo velike. Prenos večjih datotek v oblak bi namreč vse skupaj tudi precej časovno zavlekel. Z integracijo procesorjev, ki so razviti za umetno inteligenco in sami premorejo strojno učenje, naj bi se ta odvisnost od oblaka zmanjšala.

Umetna inteligenca trenutno osredotočena predvsem na fotografijo

Googlov čip pixel visual core je osredotočen predvsem na kamero. Naprava ve, kaj je dobra fotografija, to pa ji omogoči, da iz več hkrati zajetih fotografij sestavi najboljšo. Poleg tega je edina sposobna že z enojno kamero zaznati globino v fotografijah in slikati portrete z zamegljenim ozadjem. Applov procesor, ki ga najdemo v iphonu 8, 8 plus in x, je poleg pomoči pri fotografiji ključen tudi za hitro in zanesljivo prepoznavanje uporabnikovega obraza ob odklepanju. Uporabnika naj bi prepoznal, tudi če nosi klobuk, očala in celo če nekaj časa ni uporabil brivnika. Za nameček so s pomočjo novega procesorja lahko razvili animirane emotikone, ki posnemajo uporabnikovo mimiko. Tudi Huaweijev kirin 970 se je lotil izboljšanja fotografije in prepoznavanja obraza, v delu pa je tudi prevajalnik govora, ki bo končno deloval brez spletne povezave.

Nič od omenjenega ni nepogrešljivo, a proizvajalci naprav s takšnimi čipi so vsekakor prepričani, da pomenijo prihodnost. Prepričani so tudi, da gre za trend, ki se mu bodo že prihodnje leto želeli pridružiti drugi proizvajalci. Še posebno zato, ker je ena bistvenih prednosti naprav s strojnim učenjem večja varnost osebnih podatkov. Če bi pametni telefoni uporabnikov obraz pošiljali v oblak, kjer bi ga nato povezali z določenim uporabniškim računom in telefonom, bi to vzbujalo več odpora, kot če se vsi koraki prepoznavanja obraza odvijajo izključno na telefonu.

Med najverjetnejša področja razvoja prihodnjih aplikacij, ki bodo izkoriščale umetno inteligenco pametnih telefonov, trenutno štejejo prepoznavanje govora in jezika. To bi omogočalo glasovno brskanje po datotekah v napravi, tudi ko nismo povezani s spletom. Ena od idej je celo brskanje po videoposnetkih, da bi se nam prikazali ravno tisti odseki sicer dolgega videa, na katerih se pojavi posamezna beseda, morda celo predmet ali oseba.