Polnjenje telefona je vsakodnevna rutina, ki se navadno začne pred spanjem na nočni omarici in se konča zjutraj, ko se uporabnik odpravi novim izzivom naproti. Pa vendar bi morali polnjenju naših telefonov nameniti nekoliko več pozornosti. Tako vsaj pravijo strokovnjaki, ki zatrjujejo, da bi z bolj premišljenim ravnanjem bistveno podaljšali življenjsko dobo baterije in posledično naprave same. Najbrž ste že opazili, da čisto nov telefon deluje veliko dlje časa na posamezno polnjenje, kot pa ko je star že dobro leto.

To je zato, ker se življenjska doba baterij skozi čas skrajšuje. Litij-ionske baterije, ki jih najdemo v mobilnih telefonih, so zasnovane tako, da delujejo določeno število polnilnih ciklov – to je od polne do popolnoma izpraznjene zmogljivosti. Ti cikli se razlikujejo po napravah, vendar splošno naj bi veljalo, da baterija po približno 400 polnilnih ciklih premore le še sedemdeset odstotkov prvotne zmogljivosti. Ta faza načeloma nastopi po nekaj letih rabe, saj en polnilni cikel ne pomeni eno polnjenje.

Apple za svoje naprave trdi sledeče: »V enem dnevu recimo porabite 75 odstotkov energije baterije, nato pa jo čisto napolnite. Če boste drug dan porabili še vsaj 25 odstotkov energije, bo to pomenilo eno popolno izpraznjenje baterije, dva dneva pa posledično en polnilni cikel. En polnilni cikel pa lahko traja še več dni.«

Polniti tudi, ko je že polno?

Ena glavnih zagat, povezanih s polnjenjem mobilnega telefona, se nanaša na predolgo polnjenje. Nekateri trdijo, da priključen telefon na električno omrežje tudi potem, ko je baterija že napolnjena, ne predstavlja težav, drugi trdijo, da je to ena večjih napak.

Profesor mehanike in vesoljske tehnologije Daniel Steingart z Univerze Princeton v nekem intervjuju poudarja, da je najboljša in najlažja stvar za ohranjanje dobrega delovanja baterij ravno konstantna priključenost telefona na vir energije. Trdi, da so sodobne baterije že tako zmogljive, da znajo same smiselno razporejati presežek prejete energije in da tako ravnanje ne zmanjšuje zmogljivosti.

Na drugi strani podjetje Cadex, ki si je ustvarilo naziv »Univerza za baterije«, svetuje povsem nasprotno. Trdijo namreč, da je konstantno polnjena baterija pod velikim »stresom«, kar ji na dolgi rok škodi.

Pri polnjenju pa zagotovo škodijo visoke temperature okolja. Vročina namreč negativno vpliva na delovanje lit-ionskih baterij. Že samo polnjenje do neke mere segreje napravo, če pa je to povezano še s temperaturami prostora, ki so višje od 30 stopinj Celzija, se delovanje baterije na dolgi rok očitno poslabša. Svetuje se, da telefon med polnjenjem tudi umaknemo z neposredne sončne svetlobe oziroma da ga vzamemo iz zaščitnega ohišja, če opazimo pregrevanje.

Kdaj je najbolje začeti polnjenje?

Med uporabniki je pogosto slišati zagovarjanje, da je za dolgo delovanje telefona najbolje baterijo kar se da izprazniti in šele nato napolniti do 100 odstotkov. Tu so si strokovnjaki složni – tako ravnanje je povsem napačno. Dolgo polnjenje je namreč za baterije škodljivo, medtem ko pogosto delno polnjenje bistveno podaljša zmogljivost. Bolje je torej, da telefon izpraznite do polovice in ponovno napolnite, kot pa da čakate, da se baterija povsem izprazni.

Strokovnjaki še svetujejo, da je najbolje imeti telefon vedno med 30 in 80 odstotki napolnjenosti in da popolna napolnjenost pravzaprav niti ni najboljša, ravno zaradi zgoraj omenjenega »stresa« baterije.

Kateri telefon ima najboljšo baterijo? Tu veljajo obratna pravila. Najdražji telefoni imajo sicer res najboljše baterije, vendar so take naprave tudi tehnološko dovršene in zato zelo potratne z energijo. Na drugi strani pa poceni telefoni, ki ponujajo zgolj najosnovnejše, zdržijo lahko po več dni ali celo mesec, če govorimo o nokii 3310. Pri odločanju, kateri telefon bo načeloma ponudil največ energije, je treba gledati velikost baterije oziroma koliko miliamperov (mAh) ta ponuja. Premijska telefona, kot sta Samsungov note 8 in mate 10 pro, imata vgrajeni 3300- in 4000-miliampersko baterijo. Vendar po raziskavi portala expertreviews, ki so jo izvedli sredi poletja, naj bi na področju vzdržljivosti blestel predvsem lenovo P2. Sledi mu motorola moto Z play, nato samsung galaxy S7 edge, samsung galaxy J5, oneplus 3 in iphone SE.