Analitik kriptovalut Alex de Vries, znan tudi pod vzdevkom Digiconomist, ocenjuje, da bi bilo za uporabnike bitcoina najbolj dobičkonosno, če bi letno porabili več kot 24 teravatnih ur električne energije. To je približno enaka količina energije, kot jo v letu dni porabi celotna država Nigerija.

V povprečju tako ena transakcija porabi 215 kilovatnih ur električne energije. Če primerjamo: povprečno ameriško gospodinjstvo porabi 901 kilovatno uro elektrike na mesec, kar pomeni, da bi ena bitcoin transakcija lahko napajala celotno hišo in vse naprave, ki so v njej, za kar teden dni. Na dan se zgodi približno 300.000 bitcoin transakcij. Vse svetovne transakcije bitcoina skupaj tako porabijo dovolj elektrike, da bi z njo lahko preskrbele dobrih dva milijona ameriških domov.

Pojavljajo se dvomi o okoljski komponenti vedno bolj priljubljene kriptovalute

Ob pojavu informacije o visoki porabi električne energije so se v javnosti pričeli porajati dvomi o okoljski komponenti te vedno bolj priljubljene in (zaenkrat) vedno več vredne kriptovalute.

De Vries je izpostavil tudi problem višjih izpustov ogljikovega dioksida v ozračje, ki jih povzroča trgovanje z bitcoini. Ocenil je, da le en rudnik valute bitcoin v Mongoliji v ozračje v eni uri izpusti med 24.000 in 40.000 kilogramov ogljikovega dioksida.

Okoljsko vprašanje sicer poseže v jedro ideje, ki stoji za valuto bitcoin. Ali ta še vedno ustvarja delujoč, alternativen in zaupanja vreden decentralizirani plačilni sistem, če obenem škodi okolju, uporabnikom pa prinaša višje račune za elektriko in hkrati še vedno zelo majhne možnosti za vsakodnevno uporabo valute?