BBC-jevemu novinarju Dannyu Vincentu je v odmaknjenem kitajskem mestu uspelo obiskati enega največjih tovrstnih rudnikov bitcoinov. Lastniki s pomočjo na stotine računalnikov in zapletenih algoritmov zaslužijo do 8 milijonov te digitalne valute na leto.

Novinarja so na prizorišče povabili pod pogojem, da nikoli ne izda lokacije rudnika, ki je pravzaprav skladišče. Čeprav kitajska zakonodaja uradno ni niti za niti proti bitcoinom, je lokacija zaradi visokih denarnih vsot strogo varovana in jo pravzaprav pozna le peščica ljudi.

Kot je pojasnil Vincent, je mestece že tako locirano visoko v gorovju, da morajo neutrjeni obiskovalci pogosto poseči po dodatnem kisiku. Zaradi specifične lokacije tam mobilno omrežje le redko deluje.

Novi val poslovnežev

Vincentov vodnik po skladišču je bil tridesetletni Chandler Guo. Gre za tipičnega predstavnika novega vala kitajskih podjetnikov. Njegova družina je obogatela z govedorejo, mladi Guo pa se je odločil, da svoje premoženje vloži v bitcoine. Tako je zaspano mestece spremenil v eno od središč digitalne valute.

Razkazal mu je skladišče, kjer so na policah postavljeni venomer prižgani računalniki. V skladišču je zaposlenih tudi nekaj skrbnikov, ki so zaradi varnosti podatkov primorani živeti kar tam.

Ti novodobni rudarji so večinoma nekdanji kmetje ali pa sveži diplomanti, ki se navkljub neizkušenosti poslovnega sveta zavedajo potenciala nove tehnologije in valute, ki jo prinaša.

Na podlagi trenutnih menjalnih tečajev je posamezen bitcoin vreden približno 450 ameriških dolarjev. Na dan v tem novodobnem rudniku ustvarijo 50 bitcoinov, kar nanese 22.500 dolarjev.

Guo je svoj projekt začel pred dvema letoma. Takrat so kitajski bitcoin rudniki predstavljali 40 odstotkov celotnega svetovnega trga. Danes predstavljajo že 70-odstotni delež. To je že Guov drugi rudnik, trenutno pa gradi, kot je pojasnil, največji kompleks na svetu, ki naj bi, ko bo končan, ustvaril 30 odstotkov vseh novih bitcoinov. Več o tem, kako se pravzaprav pridobiva to virtualno valuto, lahko preberete tukaj.

Slovenija močna na tem področju

Slovenija je zaradi centralne lokacije in močne bitcoin skupnosti pred dvema letoma celo zasedala deveto mesto po priljubljenosti bitcoinov, za Ciprom in Češko.

Iz Slovenije namreč izhaja ena najvplivnejših borz bitnih kovancev na svetu Bitstamp. Borza, ki ima uradni sedež v Londonu, ustvari za okoli dva milijona evrov prometa na dan.