Naš največji naftni trgovec Petrol si je v strategiji razvoja do leta 2020 zadal kar nekaj ambicioznih ciljev. Prihodki naj bi se mu povečali za 16 odstotkov, na 4,3 milijarde evrov, prodaja trgovskega blaga naj bi zrasla kar za 42 odstotkov, na 719 milijonov evrov. Bo k temu pripomogla tudi odločitev, da je od danes na Petrolovih črpalkah mogoče kupiti tudi bitne kovance?

»Na prodajnem pultu Petrolovih servisov lahko kupite vrednostni kupon za digitalno valuto bitcoin,« je povedal Ram Budime, direktor in ustanovitelj podjetja Bitins, ki ponuja nakup in prodajo tega elektronskega denarja. Kot je dejal, bodo s tem Slovencem omogočili večji dostop do vodilne kriptovalute, ki je v današnjem digitalnem svetu vse bolj priljubljena.

Iz bencinske v elektronsko denarnico

»Vrednostni bitcoin kupon je možno kupiti za 20, 50, 100 ali 200 evrov, ta denar pa se nato, glede na trenutni tečaj bitcoina, pretvori in prenese v posameznikovo elektronsko denarnico,« je pojasnil Budime in dodal, da je dnevno mogoče unovčiti kupon v protivrednosti do tisoč evrov, kupon pa velja dvanajst mesecev. Tudi na Petrolu so nove pridobitve veseli. »Gre za dodatno ponudbo in prepričani smo, da se s tem korakom obračamo tudi k tistim, ki so bolj digitalno naravnani,« je povedal Aleksander Salkić iz Petrola.

Poleg vrednostnih kuponov je v Sloveniji na voljo šest bankomatov za bitne kovance, ki omogočajo prodajo in nakup te elektronske valute. Med njimi podjetje Bitins upravlja dva – na Petrolovem servisu in v ljubljanskem hotelu Union, v Londonu pa imajo še pet tovrstnih bankomatov. Tudi sicer so bankomati za bitne kovance po tujini priljubljen način prodaje in nakupa trenutno vodilne kriptovalute. »Nakup bitcoinov na bankomatu je enostaven. V režo vstavite denar, ki ga avtomat sam pretvori v sorazmerno vrednost bitcoina,« je razložil Budime, ki si želi, da bi storitev bankomatov in vrednostnih kuponov razširili tudi na Balkanu.

Vrednost bitcoina najvišja v dveh letih

Elektronsko valuto bitcoin, ki je ne upravlja nobena finančna ustanova, je pred sedmimi leti ustanovil programer pod psevdonimom Satoshi Nakamoto. Vse transakcije tega digitalnega denarja so, sicer pod kodami, zabeležene in javno dostopne. Bitne kovance ima vsak posameznik shranjene v elektronski denarnici, z njimi pa lahko plača določeno storitev.

Čeprav se je valuta bitcoin v zadnjih dveh letih soočala z nemalo težavami, zadnje čase njena vrednost vztrajno raste. V tem času kotira pri dobrih šeststo evrih, kar je največ po avgustu 2014. Eden od razlogov za rast te kriptovalute je med drugim to, da je zaloga bitnih kovancev omejena.