Nobena cena ni previsoka za dober telefon. To je nauk, ki ga lahko potegnemo ob spremljanju nepreglednih množic po vsem svetu, ki so se danes odločile stati v vrsti v upanju, da bodo v roke prejeli jubilejni Applov iphone x. Ko je Samsung konec avgusta predstavil galaxy note 8 in omenil ceno 999 evrov brez vezave, slab mesec kasneje pa je Apple za svojega novega paradnega konja predstavil podobno ceno, ki v Sloveniji brez vezave znaša okoli 1200 evrov za osnovni model, se je zdelo, da so tehnološki bogovi padli na glavo. A kljub nesramno visoki ceni je Samsung že kmalu po začetku prodaje galaxy note 8 naznanil odlične rezultate, da se vsaj takšni obetajo še dražjemu Applovemu iphone x, pa dajo slutiti ogromne kolone, ki so se danes pojavile pred pooblaščenimi prodajalnami po vsem svetu.

Prvi v vrsti že ob pol petih zjutraj

Ostale trgovine v ljubljanskem City Parku so se šele pripravljale na začetek obratovanja, ko je bilo ob nekaj čez osmo zjutraj pred Telekomovo prodajalno videti že do vhoda v nakupovalni center dolgo kolono. Prva v vrsti sta bila fanta, ki sta se vanjo postavila že ob pol petih zjutraj. Številko ena je imel Kiril, ki je ime vrgel v izbor letošnjega najboljšega prijatelja na svetu. Povedal je namreč, da telefona ne kupuje zase, temveč za prijatelja v Rusiji. Prepričan je bil, da ga bo v Sloveniji lažje ujel in očitno je imel prav. Njegov kolega s številko dve, je priznal, da je zgodaj vstal zaradi bolj sebičnih vzgibov, ni pa želel zaupati imena. Razumljivo. Takšnega zaklada se je danes želel polastiti marsikdo, če si ga imel med prvimi, pa si že tako dobil nepotrebno tarčo na svojem hrbtu. Tudi ko je nekaj minut po deveti uri iz prodajalne odkorakal s svojim telefonom, je le sramežljivo sprejel čestitke in nato naglo pobegnil stran od oči zavistne množice.

Bolj zgovoren je bil Miha, ki je stal bolj proti repu kolone, a je kljub omejenim količinam telefona upal, da bo še prišel na vrsto. »Druge ni,« je dodal. Svoje videnje, zakaj je iphone x pritegnil takšno zanimanje, pa je opisal: »Gre za deseto obletnico prvega iphona. Telefon je tudi videti drugačen od ostalih in ima drugačne funkcije. Je nekaj novega.« Svoj prejšnji iphone je kupil pred dvema letoma, tako kot vsi vprašani pa je tudi on priznal, da je cena visoka. »Sploh za telefon,« je dodal. »Sem pa rekel, saj bo šlo. Spet ni tako drago. Par evrov na mesec več, kot če bi kupil iphone 8.«

Brez provokatorja ni šlo

Čakanje na začetek prodaje sicer ni minil brez manjšega incidenta. Medtem ko so si utrujeni in lačni od čakanja lahko kar v koloni privezali dušo s kavo in okusnimi palačinkami s sladoledom, ki so jih skupaj z vodo delile mične hostese in tako poskrbele, da so se sline prosto cedile, se je mimo vrste sprehodil provokator. Visoko v zrak je držal snežno belo škatlico s sliko novega iphona. Iz vrst čakajočih, ki so škatlico prepoznali, so se zaslišali vzkliki »car!« in aplavz, tudi sicer pa je fant pritegnil veliko pozornosti. Ko je postalo jasno, da telefon ni iz Telekomove zaloge, temveč naj bi ga dobil v trgovini Epl, je dobro naoljena PR mašinerija vstopila v akcijo in odstranila mizo ob prvi vrsti kolone, kjer je fant razkazoval telefon, ter provokatorja s to potezo elegantno umaknila iz središča pozornosti.

Drugih incidentov ali večjega prerivanja, ko se je dobre pol ure kasneje pričela prodajan, ni bilo zaznati. Je pa nedaleč stran in le nekaj minut kasneje pred velikim znakom A1 pred prodajalno istoimenskega podjetja v BTC-ju mimoidoči lahko zasledil še eno srečnico. Ta je namreč ravno takrat prišla po svoj iphone x, ki si ga je prislužila med včerajšnjim lovom za skritim zakladom. Slednjega je z namigi na facebooku izvedel A1. Pri tem ponudniku so z rezervacijami za iphone x sicer začeli že 11. oktobra, do današnjega izida pa so jih prejeli že več kot so imeli na zalogi telefonov. Srečna dobitnica je torej imela dvojno srečo.

Nepregledne množice od Berlina do Sydneyja

Kot je značilno za začetke prodaje novih modelov iphonov, so se tudi tokrat pred prodajalnami po vsem svetu vile dolge vrste.

»Iphone je nedvomno vreden svoje cene,« je za CNN dejala ena izmed čakajočih v vrsti pred Apple trgovino v Hongkongu. Dodala je, da ji je zelo všeč spremenjen videz iphona x. Čeprav imajo nekateri dvome glede varovanja zasebnosti pri novem načinu odklepanja telefona – ta se bo odklenil tako, da ga uporabnik zgolj pogleda – jih to ne odvrača od nakupa.