Pričakovati je bilo, da se bo po razkritju početja ameriškega producenta Harveyja Weinsteina med žrtvami spolnega nasilja z izpovedjo opogumil še kdo, a takšnega plazu, kot se je zvalil nad Hollywood, verjetno nihče ni niti slutil. Eden od zadnjih, ki so se znašli na seznamu plenilcev, kakor jim te dni radi pravijo tisti, ki komentirajo hollywoodsko afero desetletja, je zvezdnik in koproducent izjemno popularne serije Hiša iz kart, oskarjevec Kevin Spacey. Potem ko ga je spolnega napada obtožil Anthony Rapp, ki v Zvezdnih stezah: Discovery igra prvega odkritega geja te franšize, bližnje srečanje s Spaceyjem pa je imel, ko je bil star 14 let, zdaj prihaja na plan vedno več obtožb na račun zvezdnikovega zapeljevanja in otipavanja mladih moških.

Zelo neumen, plenilski ali oboje

Spacey bo nove obtožbe težko odpravil tako zlahka kot Rappove. Mlajšemu kolegu se je opravičil, čeprav se dogodka ne spomni, saj je bil očitno pijan. Tako je »zgrožen nad svojim početjem« namreč izjavil v sporočilu javnosti, a kepa se je že začela valiti. Ameriški filmar Tony Montana je za Radar Online tako povedal, da ga je Spacey leta 2003 zagrabil za mednožje v losangeleškem baru Coronet in mu nato sledil še na moško stranišče, zaradi česar je še pol leta trpel travme. Podobne izkušnje z njim je imel mehiški igralec Roberto Cavazos. Ta je igral v več predstavah znanega londonskega gledališča Old Vic, kjer je bil Spacey med letoma 2004 in 2015 umetniški vodja, in se moral oskarjevca dvakrat ubraniti. Drugi igralci v gledališču, v katerem je Spacey »rutinsko plenil« mlade moške, so se bali storiti enako. »Veliko nas je, ki imamo 'prigodo s Kevinom Spaceyjem',« je na facebooku zapisal Cavazos, pri katerem pa se zgodba o Spaceyju še ne konča.

Danielu Bealu, ki je leta 2010 delal kot barman v hotelu West Sussex, je Spacey na primer pokazal svoj penis s pripombo: »Velik je, kajne.« Nato je hotel, da se ga takrat 19-letni Bael dotakne. Moški, ki ne želi biti imenovan, pa je za BBC povedal, da ga je igralec nadlegoval že v 80. letih. »Bil je zelo neumen ali plenilski, morda pa malo obojega. V najboljšem primeru mi je bilo neprijetno, v najslabšem pa sem bil travmatiziran,« se spominja svoje izkušnje, ko se je kot 17-letnik oblečen zbudil v postelji s Spaceyjem na sebi.

Producenti, režiserji, igralci…

Spacey, ki menda odhaja na zdravljenje, kot je v Hollywoodu običajna praksa, če narediš kaj narobe, že občuti posledice razkritja. Netflix je ustavil snemanje Hiše iz kart, televizijska akademija mu ne bo podelila emmyja za posebne dosežke, ki bi ga moral prejeti ta mesec, gledališče Old Vic je uvedlo notranjo preiskavo, drugim plenilcem pa se tresejo hlače. In teh ni malo.

Prvo mesto z Weinsteinom, ki ga je Hollywood dokončno izpljunil, si deli režiser in scenarist James Toback, ki ga bo težko kdo prekosil. Število žensk, ki naj bi jih nadlegoval v hotelskih sobah, prikolicah in na avdicijah, se giblje okoli 300, med njimi pa sta tudi igralki Rachel McAdams in Selma Blair, od katere naj bi zahteval, da se na avdiciji sleče in mu dovoli, da se drgne ob njo, nato pa ji je še grozil. »Plodovit« je bil tudi režiser filmov Ful gas in Možje X: Zadnji spopad Brett Ratner. Spolnega nadlegovanja, ki ga kategorično zanika, ga je obtožilo šest žensk, med njimi igralka iz serije Uredništvo Olivia Munn in zvezdnica filma Tuja vrsta Natasha Henstridge, ki ji je, ko je bila stara 19 let, preprečil izhod iz svojega newyorškega stanovanja in jo prisilil v oralni seks.

Seznam nadlegovalcev pa se ne konča pri režiserjih in producentih. Že od prej je znano, da je meje prestopil Ben Affleck, sveža pa je novica o dvakratnem oskarjevcu Dustinu Hoffmanu. Ta je leta 1985 na snemanju filma Smrt trgovskega potnika s seksualnimi opazkami in grabljenjem za intimne predele mučil 17-letno pripravnico Anno Graham Hunter. Oglasila se je tudi televizijska producentka in scenaristka Wendy Riss Gatsiounis, ki naj bi jo igralec s pripombami, naj preizkusi tudi starejše telo, nagovarjal k spolnim odnosom leta 1991. Hoffman in Affleck, ki je med pogovorom za televizijo MTV za prsi prijel igralko Hilarie Burton, sta se za svoje početje opravičila, Affleckov mlajši brat Casey, ki sta ga nadlegovanja leta 2010 obtožili dve ženski, pa ne. Ne samo to, Casey Affleck je lani dobil oskarja za glavno moško vlogo, Hollywood pa to zdaj poskuša popraviti s peticijo, ki bi mu prepovedala udeležbo na letošnjih oskarjih, kjer bi moral podeliti eno od nagrad.

Umazane Busheve šale »za sprostitev«

Prostora, da bi našteli vse, ki so iz filmske industrije, medijev, poslovnega sveta in politike te dni prišli v medije zaradi spolnega nadlegovanja, je na tem mestu premalo, je pa 93-letni George H. W. Bush, 41. predsednik ZDA, dokaz za to, da leta niso nobena omejitev in da domišljija, ko gre za izgovore, ne pozna meja. Ko je igralka Heather Lind dejala, da jo je Bush dvakrat prijel za zadnjico in ji zraven povedal še umazano šalo, je njegov tiskovni predstavnik v opravičilu pojasnil, da je, ker je predsednik Bush pri 93 letih priklenjen na invalidski voziček, roka, ki bi ob trepljanju sicer pristala na hrbtu, zaradi nižje lege obtičala na zadnjici, umazana šala pa je del njegovega rednega repertoarja, da se ljudje okoli njega sprostijo. Kako se je ob tem sprostila Heather Lind, je znano.