Le polovico odgovorov je bilo mogoče dobiti na prizorišču začetka olimpijske sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju v Söldnu na avstrijskem Tirolskem. V skrajšanem ženskem veleslalomu sta na začetku sezone nase opozorili Tina Robnik in Meta Hrovat. Lučanka se je prvič v karieri uvrstila med najboljšo deseterico, 19-letna Kranjskogorčanka pa se je pogumno spopadla s težkim ledeniškim uvodom ter bila ob Francozinji Melanie Millard najmlajša finalistka. Narava je bila močnejša od moške tekme, potem ko so jo organizatorji včeraj zaradi močnih sunkov vetra, ki so dosegli hitrost do 120 kilometrov na uro, odpovedali.

Na vrhu izkušene tekmovalke

Ani Drev se pozna pomanjkanje snežnih kilometrov, saj se v težkem položaju ne znajde, zato je v Söldnu odstopila. Ana Bucik je pričakovala več kot odstop v zgornjem delu prvega nastopa, Desiree Ajlec pa je ob debiju v svetovnem pokalu, zaradi katerega je morala biti na večer pred tekmo oblečena v narodno nošo, tekmovala v skladu s pričakovanji in si predvsem nabirala izkušnje.

Na veleslalomskem vrhu so v olimpijski sezoni v večini znana imena. Viktoria Rebensburg je v Söldnu spet zmagala po sedmih letih. Lani najboljša veleslalomistka sezone in svetovna prvakinja Tessa Worley se je z drugim mestom prvič uvrstila na zmagovalne stopničke na ledeniku Rettebnach. Zanimivo je, da sta najboljši veleslalomistki rojeni na isti dan, 4. oktobra 1989. Vrsto let sta veliki tekmici, ob športno upokojeni Tini Maze, ki je bila z Andreo Massijem prisotna na prizorišču, sta na velikih tekmovanjih najuspešnejši veleslalomistki zadnjega desetletja. Viktoria Rebensburg je olimpijska prvakinja iz Vancouvra, Tessa Worley pa svetovna prvakinja iz Schladminga in St. Moritza. Manuela Mölgg je s tretjim mestom dokazala, da je pri 34 letih predvsem na strmih in ledenih progah še konkurenčna mlajšim tekmicam. Medtem ko so prva tri mesta osvojile izkušene tekmovalke, so mlajšo generacijo na četrtem, petem in šestem mestu zastopale 23-letna Avstrijka Stephanie Brunner, 22-letna Mikaela Shiffrin in 24-letna Wendy Holdener. 33-letna Lindsey Vonn in 26-letna Lara Gut sta ostali brez veleslalomskih točk.

Veliko govora o novih smučeh

Odpoved moškega veleslaloma so obžalovali v slovenski reprezentanci. Žan Kranjec bi imel odlično startno številko 10, Štefan Hadalin je napovedoval svoj veleslalomski preporod. Pravila Mednarodne smučarske organizacije so takšna, da se odpadlih tekem ledeniškega uvoda ter finala svetovnega pokala ne nadomešča. Tekmeci Marcela Hirscherja niso mogli izkoristiti njegove poškodbe in poznejše vrnitve na bele strmine, česar vsi niso sprejeli najbolje. Med njimi söldenski velemojster Ted Ligety, ki meni, da je v Avstriji nedopustno, da tekma odpade že pred sedmo zjutraj. »Bili smo pripravljeni, Žan in Štefan sta bila dobro pripravljena na začetek sezone. Škoda, ker je odpadla preizkušnja, saj je v tej sezoni ostalo vse manj veleslalomov. Le še šest ter finale in olimpijske igre,« je sporočil Klemen Bergant. Glavni moški trener tehničnih disciplin je dejal, da bo slovenska reprezentanca naslednje dneve trenirala slalom v Italiji, 7. novembra pa bo odpotovala v Levi na Finsko, kjer bo 12. novembra prva slalomska preizkušnja.

Na zimskem uvodu v olimpijsko sezono se je veliko govorilo o novi veleslalomski smučki, ki jo je moški vodja svetovnega pokala Johan Wallner predstavil na Forumu alpinumu. Nove smuči imajo pet metrov krajši radij, ki po novem znaša 30 metrov, in so dva centimetra krajše (193 cm). »Poudaril bi, da smo novo smučko razvili na podlagi številnih intervjujev s tekmovalci in trenerji. Glavni razlog za razvoj nove smučke je, da so alpski smučarji v zadnjih letih množično tarnali nad bolečinami v hrbtenici. Smučarji z novo opremo potrebujejo manj moči, da izpeljejo zavoj. Seveda bomo še naprej poslušali tekmovalce in trenerje ter razvijali opremo,« pravi Wallner. »Linije so zdaj bolj direktne. Lahko rečem, da mi ustrezajo. Seveda bom najbolj zadovoljen, če bom to dokazal z rezultati,« pravi Žan Kranjec. Kaj bodo nove veleslalomske smuči prinesle v rezultatskem pomenu, bo po odpovedi včerajšnje tekme znano šele na naslednjem veleslalomu, ki bo 3. decembra v Beaver Creeku. Na vprašanje, ali naj bi bilo zaradi novih veleslalomske smuči manj poškodb, nismo dobili pozitivnega odgovora ne med trenerji ne med tekmovalci. Večina meni, da tehnologija tako hitro napreduje, da so smuči vse hitrejše in bolj grobe, zato ne dopuščajo napak.