Na startu prve vožnje, zaradi močnega vetra v zgornjem delu proge so bili organizatorji prisiljeni skrajšati progo, tekmovalke pa so smučale z nižjega, rezervnega starta, je bilo pet Slovenk. Ana Drev in Ana Bucik sta odstopili v 1. vožnji, novinka Desiree Ajlec je bila prepočasna za finale. Druga slovenska finalistka Meta Hrovat je bila 28. (+6,60).

V nedeljo bo na sporedu še moški veleslalom z dvema Slovencema na startu: slovenske barve bosta branila Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Za odlično popotnico v sezono je poskrbela 26-letna Robnikova. Tekmovalka iz Luč ob Savinji je imela enajsto izhodišče po prvi vožnji, v drugi pa je zdržala pritisk ter z zaostankom 44 stotink sekunde zaostala le za takrat vodilno Švicarko Wendy Holdener. Do konca je Robnikovo prehitelo le še sedem smučark, tako da se je lahko veselila najboljšega dosežka v svetovnem pokalu. Robnikova, katere kariera je bila sicer zaznamovana s težavami s poškodbo hrbta, je bila do letošnjega Söldna najboljša 15. na veleslalomu v Aareju 12. decembra 2015, lani v Söldnu je bila 19. Leta 2011 ji je hitrejši napredek preprečil hud padec, ko so ji operirali tri vretenca in je bilo ogroženo nadaljevanje njene kariere.

Mölggova ni prišla do prve zmage v karieri

Najhitrejši čas prve proge je postavila italijanska veteranka Mölggova, ki pa v finalu ni bila kos danes precej hitrejšima Rebensburgovi in Worleyjevi. Rebensburgova si je s tretjim izhodiščem prve vožnje, v finalu je imela četrti čas, utrla pot do 14. zmage v svetovnem pokalu, 12. veleslalomske. Nemka je v Söldnu slavila drugič v karieri, prvič je bila na uvodni tekmi sezone najhitrejša pred sedmimi leti, ko je 23. oktobra 2010 osvojila svojo krstno zmago v svetovnem pokalu.

Brez stopničk je na prvi tekmi v novi sezoni ostala nosilka velikega kristalnega globusa Američanka Mikaela Shiffrin, ki je imela v finalu veliko težav, tekmo pa je končala na petem mestu. Brez uvrstitve sta ostali veliki zvezdnici smučarskega športa, povratnici po poškodbah. Lanska zmagovalka söldenske uverture Švicarka Lara Gut je odstopila v prvi vožnji, Američanka Lindsey Vonn, rekorderka po številu zmag v svetovnem pokalu, pa je bila na 34. mestu prepočasna za finale.