»Imamo smolo, da smo med drugim prepoznavni tudi po velikem številu posameznikov, ki jih na prehodih za pešce zbijejo avtomobili. Med njimi je še posebej veliko starejših pešcev,« je rekel Kirk Caldwell, župan mesta Honolulu, ki se je odločil ukrepati.

V največjem mestu Havajev ta mesec stopa v veljavo prepoved pošiljanja tekstovnih besedil oziroma gledanja v mobitel med prečkanjem ceste. Honolulu bo tako postal prvo mesto v ZDA, ki bo sprejelo zakon s ciljem zmanjšati poškodbe in smrti zaradi »nepremišljene hoje«.

Od 25. oktobra dalje bo pešce v Honoluluju zaradi gledanja v telefone in tablične računalnike med prečkanjem ceste lahko doletela kazen v višini od 15 do 99 dolarjev. Kazen bo odvisno od tega, kolikokrat jih bo policija ulovila pri tem prepovedanem dejanju. Prepoved se ne nanaša na posameznike, ki kličejo klic v sili.

Tudi mnoga druga mesta po vsem svetu se soočajo s podobnim problemom: kako zaščititi s pametnimi telefoni obsede zombije pred tem, da bi stopali na prometno cesto ali se zaletavali v različne objekte.

Glede na raziskavo, ki jo je leta 2015 objavila Univerza Marylandu, je bilo med leti 2000 in 2011 v ZDA več kot 11.000 poškodb, ki so bile povezane z uporabo telefona med hojo.