Bliža se noč čarovnic ali halloween, kot se je ime prijelo tudi pri nas. Številni po svetu ta čas zaznamujejo z maskami, poln jih je tudi instagram, kjer nam je v oči padla stran mlade umetnice ličenja Maje Gorenc (makeupmaii), ki od začetka oktobra vsak dan skrbi za halloweensko ličenje.

Od zombijev do klovnov

Najpogostejše so preobrazbe okostnjakov, zombijev, priljubljene so tudi različne rane in ureznine. Veliko je likov iz filmov, ki so odmevali v tekočem letu. »Tako je bilo lani veliko upodobitev Harley Quinn in Jokerja iz filma Odpisani, letos na družbenih omrežjih prevladuje klovn iz filma Tisto,« pove Maja Gorenc. Kot poudari, prav poslikava obraza poskrbi, da se razlikujemo od drugih mask. »Enako kot za oblačila velja za ličenje – če se malo znajdemo, lahko že z ličili in dodatki, ki jih imamo doma, ustvarimo odličen make up.« Če ne veste, kako bi se preobrazbe lotili, je na spletu veliko posnetkov, ki nas vodijo čez celoten postopek od začetka do konca.

Za poslikavo imamo na voljo šablone in številne druge možnosti. »Vendar s čopiči, umetno krvjo, črnim svinčnikom za oči in manjšo paleto osnovnih barv (črna, bela, rdeča, rumena, modra) ne moremo zgrešiti. Dobrodošlo je tudi navadno rjavo senčilo, s katerim poudarimo sence in udrtine na obrazu,« pove Gorenčeva in doda: »Videz rada spreminjam z različnimi lasuljami ali barvnim sprejem za lase in lečami. Če so komu všeč rane, jih z lahkoto ustvarimo z lateksom, malo navadne vate in umetno krvjo.« Umetno kri lahko skuhamo kar v domačem loncu. Potrebujemo le koruzni ali javorjev sirup in rdečo jedilno barvo. Vse skupaj zgostimo s sladkorjem.

Okostnjak v treh korakih

Med najbolj priljubljenimi maskami, ki navdušujejo staro in mlado, bo tudi letos okostnjak. Mlada vizažistka, ki si želi hobi spremeniti v posel, nas je v treh korakih vodila do popolne preobrazbe. Pri tem je uporabila črno in belo barvo za poslikave, rjavo senčilo za senčenje, črno senčilo in brezbarvni puder v prahu. »Da bo imela naša poslikava čim boljšo simetrijo, z belo barvico najprej obrišemo vse dele, ki jih bomo pozneje zasenčili s črno. Torej nos, ličnice, zobe in oči. Lahko uporabimo tudi črno barvico, vendar je boljša čim svetlejša, da jo lahko brez večjih težav zbrišemo, če se zmotimo,« pove sogovornica, ki med risanjem nadaljuje: »Če imamo težave s tem, kje naj kaj zarišemo, si lahko najbolje pomagamo s sliko lobanje.« Sledi drugi korak, ko z belo barvo pobarvamo vse dele okoli našega obrisa in se nato s črno lotimo senčenja obrisa in detajlov okoli zob. »Na koncu nam ostaneta samo še kakšen popravek pri neravni črti ali zobeh ter senčenje z rjavim senčilom, ki pa je po mojem mnenju najpomembnejše, saj prav to naredi našo masko bolj realistično, dramatično.« Da bo poslikava zdržala vso noč, Maja svetuje, da vse črno obarvane dele fiksiramo s črnim senčilom, vse belo obarvane pa z brezbarvnim pudrom v prahu.

In če kljub opisanemu niste ravno prepričani, da boste nalogi kos, dobite dodaten namig na družbenih omrežjih, kot sta instagram in pinterest. Naša sogovornica še prizna: »Velikokrat se zgodi, da v mislih nimam natančno izdelanega videza. Takrat se preprosto usedem za mizo in improviziram.«

Kaj pa moški? Ti so še vedno precej zadržani do uporabe ličil. Maja Gorenc zato svetuje, naj se malo sprostijo in se vsaj za eno noč prepustijo preobrazbi: »Začnejo lahko s kakšno preprosto poslikavo, kot sta zombi in klovn, vedno pa se lahko prepustijo izkušenejšim rokam.«