Bliža se noč čarovnic, ki tudi v Sloveniji na plan vsako leto privabi več pošasti. Prava umetnica preobrazb je nemška manekenka Heidi Klum, ki že 17 let prireja zabavo za noč čarovnic, kjer nikoli ne manjka zvezdnikov iz sveta zabave. Tako je denimo lani svoje goste navdušila s kostumom risane junakinje Jessice Rabbit, praktično neprepoznavna je bila tudi dve leti prej kot Kleopatra. Leta 2011 pa je šokirala z masko »telesa brez kože«.

Zvezdnica za ustvarjanje kostuma porabi ves dan, načrtovanje pa se začne že nekaj mesecev prej. Seveda ob podpori vrhunskih mojstrov posebnih učinkov. Enega takih je te dni gostil tudi Carpus makeup center. Ta je v Ljubljano povabil Shauna Harrisona, ki je ustvarjal maske za uspešnice, kot so Harry Potter, Igra prestolov, Gospodar prstanov, Peti element, Vojna zvezd, Osmi potnik… »Delal je že skoraj z vsemi znanimi filmskimi igralci, tudi Angelino Jolie, Bradom Pittom in Johnnyjem Deppom. K nam sem ga povabila, ker sem sama velika ljubiteljica posebnih učinkov, nisem se pa nikoli šolala na tem področju, temveč sem sama raziskovala, kako in kaj,« je povedala vizažistka Jasna Oklešen, lastnica Carpus makeup centra. »S Shaunom bova zdaj v Carpus makeup centru izvajala tudi takšne vrste izobraževanj, ki bodo končno dosegljiva tudi Slovencem, in po takšno znanje ne bo treba hoditi v tujino.«

Gostili mojstra posebnih učinkov

Na tri dni trajajoči delavnici je Harrison svojim novim vajencem pokazal, kako se dejansko dela s profesionalnimi materiali za velika platna. »Takšne stvari so za navadno masko za noč čarovnic predrage in predolge za ustvarjanje, saj včasih za masko porabijo več mesecev, zato si lahko navadni smrtniki pomagamo s preprostimi materiali in barvami, ki jih najdemo tudi doma,« je povedala Oklešnova in omenila uporabnost vate, toaletnega papirja, umetne krvi, barv za noč čarovnic, ki jih najdemo v tem času praktično po vseh trgovinah. »S temi produkti lahko hitro naredimo zombija, okostnjaka, rane, odrgnine, če pa imamo domišljijo, lahko kombiniramo kar koli.« Zagotovo je »živa« maska na obrazu nekaj popolnoma drugega kot plastična oziroma gumijasta, ki jo lahko kupimo. »Pri nas v Carpus makeup akademiji se naučimo narediti pravo masko iz večjega števila kosov. Tako se igramo z lateksom, silikoni in voskom. In občutek na koži je bolj lahkoten,« je povedala sogovornica in priznala, da je včasih takšna maska tudi cenejša.

Strašno masko lahko, kot je dejala sogovornica, naredimo tudi doma. »Seveda je odvisno, kako zahtevna je. Če se odločiš narediti zombija ali okostnjaka, lahko le preprosto rišeš z vodnimi barvami,« je povedala Jasna Oklešen in dodala, da je omenjene barve mogoče kupiti tako v specializiranih trgovinah oziroma tudi v njihovi spletni trgovini. »S temnimi barvami poudarimo gube, senčimo obraz, okoli oči s senčenjem poudarjamo globino. Svetle barve uporabljamo za poudarjanje izboklin.« Pri strašljivih maskah je zelo uporabna rdeča barva, saj z njo pričaramo odrgnine, ureznine in otekline. Če bomo želeli na svojem obrazu modrice ali celo utrujen videz, je sogovornica svetovala, da uporabimo paleto modrikastih tonov. In še en trik: če nanesete rdečo barvo na spodnji del oči, boste videti utrujeni, bolni.

S črno in belo barvo do lobanje

Zelo priljubljene maske za noč čarovnic so tudi okostnjaki, ki ne zahtevajo veliko dela. Morda le malo več znanja iz anatomije, da so kosti, ki jih lahko narišemo na črne hlače, majico in rokavice, vsaj približno narisane pravilno. »S črnimi in belimi barvami narišemo na obraz lobanjo, slediti moramo le naravnim linijam naše lobanje, ki jo otipamo s prsti. Predel okoli oči zatemnimo, prav tako ustno votlino. Narišemo zobe, nato pa senčimo,« je povedala sogovornica in omenila, da si natančne postopke oziroma nastajanje umetniških del lahko ogledamo tudi na youtubu. »Lahko uporabite tudi tekoči lateks in vato ali papirnate robčke, s katerimi oblikujemo samo strukturo obrazne maske. Ko se lateks posuši, se spremeni v transparentno gumijasto snov, ki drži strukturo, ki ste jo naredili z vato, kot lepilo skupaj,« je še povedala sogovornica in dodala, da temu sledi le še najzabavnejši del: »Igranje z barvami. Preprosto s temnimi barvami poudarjamo globino, sence.«