Noč čarovnic je star keltski običaj, ljudje so namreč nekoč praznovali konec žetve. Na ta dan so pridelke shranili za prihajajočo zimo. Verjeli so, da se 31. oktobra meje med živimi in mrtvimi razrahljajo. Mrtvi naj bi med žive prinašali težave, bolezen, zato so na noč čarovnic zakurili kresove in vanje metali kosti živine. Da bi pregnali zle duhove, so si nadeli tudi maske.

Simboli noči čarovnic

Najpogostejši simbol noči čarovnic je velika izrezljana buča, iz katere so odstranjena semena, v njej pa gori sveča. V preteklosti so Kelti namesto buč izrezovali repo, ki je simbolizirala glavo. Verjeli so namreč, da je glava najpomembnejši del telesa, nosilka duha in razuma. Bučo z gorečo svečo nekateri imenujejo tudi jackova svetilka. Stara irska legenda namreč govori o pohlepnem, zapitem Jacku, ki je z zvijačo ugnal hudiča. Buče so postale modernejše šele v Ameriki, saj so zaradi velikosti in oblike primernejše za izrezovanje.

Letite skupaj s čarovnicami na dvorcu Rakičan

Ker so se lani tako dobro zabavale, bodo čarovnice tudi letos priletele na dvorec Rakičan. Skupaj s spremstvom se bodo začele zabavati že v soboto, 29. oktobra, v večernih urah in nadaljevale v nedeljo od poldneva pa vse tja do zgodnjih jutranjih ur naslednjega dne. Čez dan bodo prišli na račun otroci, zanje so pripravili čudovit in pester program. Tako se bodo lahko prelevili v svoje junake, streljali z lokom in puščico, metali v tarčo in se vozili po zraku kot čarovnice. Za vse obiskovalce pa bo zanimiva srednjeveška tržnica, kjer boste našli mednarodno ponudbo različnih izdelkov iz srednjeveškega časa. »Letošnje dogajanje bomo nadgradili še s Čarobnimi okusi Pomurja. Tako bo zadnjega oktobra mogoče od jutra do večera pokušati tradicionalne pomurske jedi, kot so bujta repa, bograč, langaš, posolanke, idinjače. Različni kuharski mojstri bodo tradicionalne jedi pripravili na sodoben način in predstavili kreativne interpretacije znanih jedi v novi preobleki, pri čemer bodo nekatere jedi ostale zveste tradiciji in bodo postrežene kot 'inda'. Pri tem ne bomo pozabili na odlično prekmursko glasbo, vstopnine na ta dogodek pa ni,« pravi organizator dogodka Robert Celec.

»Zacoprani« kotički živalskega vrta

Čarovnice iz ZOO Ljubljana so tudi letos za družine in odrasle pripravile prav posebno noč. Letos se bodo s svojimi gosti posvetile živalskemu dihanju. Otroci in njihovi starši bodo dihali skupaj z živalmi, izvedeli, kako velika pljuča ima žirafa, kaj omogoča hitri tek gepardom, kako dolgo zdržijo pod vodo sesalci, kdo večinoma diha skozi kožo ter kako delujejo vzdušnice. Podali se boste v krvno žilo in si ogledali prenos plinov po krvi. V čarovniškem gozdu boste tudi spoznavali njegove prebivalce in se srečali z velikanskim Pončem. Noč čarovnic bo v živalskem vrtu od 28. do 31. oktobra, od 18. do 21. ure (na pol ure), čarovniški dnevi pa od 29. oktobra do 6. novembra (1. novembra je vrt zaprt), ob 10. in 15. uri.

Tudi gradove bodo zasedle čarovnice

Na gradu Prem (Ilirska Bistrica) bodo člani Zavoda Deveta dežela za otroke in odrasle pripovedovali zgodbe na temo noči čarovnic, vmes se boste lahko tudi pogreli s čajem in posladkali s presenečenjem. Vse skupaj se bo začelo v soboto ob 16. uri.

Tudi na gradu Bogenšperk bo v ponedeljek, 31. oktobra, živahno; od 15. uri bo na grajskem dvorišču grajska tržnica. Pol ure kasneje bo Družinsko gledališče Kolenc uprizorilo predstavo Obuti maček. Ob 16. uri se bodo najlepše čarovnice na tekmovanju potegovale za naj čarovnico Bogenšperka. Čupakabra bo ob 16.30 uprizorila coprniški cirkus, razglasili bodo najlepše izrezljano bučo, dogajanje pa se bo po 18. uri nadaljevalo z glasbo in rajanjem.

Čarovnice se zatečejo tudi v rove in jame

Vsako jesen se konec oktobra v rove pod starim Kranjem zatečejo čarovnice. Na predstavi otroci izganjajo strah pred živalmi, se izgubijo v začaranem labirintu, kjer skupaj s starši poskušajo najti pot iz njega. Po vseh opravljenih čarovniških podvigih pa jim na koncu čarovnica pričara še pravljico o čarovnici Mii in mačku Tačku. 31. oktobra zvečer pa rove obiščejo strašne čarovnice in druga grozna bitja, ki pripravijo poslastico adrenalina za odrasle. Nepozabno doživetje v Divaški jami bo pripravilo tudi Jamarsko društvo Gregorja Žiberne Divača. Čarodej Sam Sebastian bo v ponedeljek ob 16. uri v jami čaral, družbo pa mu bodo delale prijateljice čarovnic. Sledila bosta voden ogled Divaške jame in ognjeno presenečenje. Otroke vabijo, da jih obiščejo v čarovniških kostumih.

Hiša groze

Devet igralcev v vlogi mrličev, okostnjakov, klovnov, norcev ipd. straši obiskovalce, ki se jim pridružijo krožne žage, otroški jok, tuleči volkovi, krste, odsekani udi ter zvočni in svetlobni učinki (blisk, grom ipd.). Si upate vstopiti v hišo groze v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni (od 28. do 31. oktobra)?

Priletite na noč čarovnic v sobo pobega

Zajahajte svojo metlo in 31. oktobra poletite v Escape room Enigmarium! Na ta čaroben dan bodo z darilcem presenetili vsako ekipo, ki bo svoje spretnosti, detektivske sposobnosti in razmišljanje zunaj okvirov preizkusila v eni od šestih originalnih in zabavnih sob pobega v Ljubljani ali eni od štirih sob pobega v Mariboru. Termini so na voljo od jutra do poznega večera, ob predhodni rezervaciji. Med vsemi ekipami, ki se bodo oglasile v maskah, pa bomo tisti, ki bo na naši FB-strani zbrala največ všečkov, podelili darilni bon. vl