Da ne bo pomote. Ni se vam treba bati prelivanja krvi, kakršnega v Nočni mori v Ulici brestov povzročajo kovinski kremplji Freddyja Kruegerja, je pa gledanje grozljivk še vedno povezano z njo, krvjo torej.

Nizozemska raziskava, ki so jo na univerzi v Leidnu opravili zdravniki in akademiki, je pokazala, da filmi, ki nas strašijo, povzročajo strjevanje krvi. Udeleženci raziskave, v kateri so merili vpliv gledanja grozljivk na dvig beljakovinskega faktorja VIII, ki povzroča strjevanje krvi, so si morali najprej ogledati živce parajočo grozljivko Zakleti iz leta 2010, teden pozneje pa popolnoma nevznemirljiv dokumentarec o francoski vinski industriji A Year in Champagne. Meritve so pokazale, da strah in nervoza, ki spremljata gledanje grozljivk, resnično vplivata na rast faktorja VIII, podobno kot nekateri adrenalinski izzivi, na primer bungee skok. No, pa tudi, da za to, da obležiš, ni nujno potrebna grozljivka. Za enega od udeležencev raziskave je bil namreč preveč kar vinski dokumentarec, saj ga je dežela šampanjca tako zapeljala, da je med ogledom filma pojedel družinski paket čokolad in nato med jemanjem vzorca krvi omedlel. Grozljivko je na drugi strani prenesel popolnoma brez dram.

Najstrašljivejše je Sijanje

In katerih filmov bi se, da bi se rešili grožnje strjevanja krvi, morali najbolj izogibati? Po raziskavi, ki jo je opravil spletni trgovec play.com, najbolj znan po prodaji DVD in glasbe, Sijanju Stanleyja Kubricka. Play.com je deset tisoč svojih uporabnikov pozval, naj ugotovijo, katerih deset filmov njihove stranke prestraši najbolj, nato pa so izmerili še, kateri deli posameznih filmov najbolj pospešijo srčni utrip. Prizor Here's Johnny iz Sijanja, v katerem Jack Nicholson pogleda skozi razbita vrata ter resnično in v prenesenem pomenu pokaže zobe, je utrip gledalcev dvignil za 28,2 odstotka. Drugouvrščeni prizor spada v film Nočna mora v Ulici brestov, ko Nancy potegne Freddyja iz sanj v resnični svet in gledalcem s tem dvigne srčni utrip za 26,7 odstotka. Tretji najgroznejši prizor je v Izganjalcu hudiča, ko Chris raziskuje nenavadne zvoke na podstrešju, ki utrip v povprečju dvigne za 24,8 odstotka.

Ko so bili rezultati posameznih prizorov združeni z meritvijo srčnega utripa med ogledom celotnega filma, je Sijanje ostalo na prvem mestu, za drugi najstrašljivejši film pa je obveljal Izganjalec hudiča, ki mu sledijo še Nočna mora v Ulici brestov, japonski Krog, Osmi potnik, Ko jagenjčki obmolknejo, Poltergeist, Noč čarovnic in Žaga.