Odbor za kulturo je na današnji nujni seji ministrstvu za kulturo naložil, naj v obnovljenem postopku o izdaji soglasja za prevzem medijske hiše Pro Plus ponovno odloča, tokrat vsebinsko, in naj odpravi dvome javnosti o dosedanjem ravnanju uradnikov na ministrstvu. Kdaj in ali sploh bo ministrstvo to storilo, ni jasno, saj je minister za kulturo Tone Peršak še na današnji seji vztrajal, da za kaj takega nima zakonske pristojnosti. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije je prepričana, da imajo vse zakonske mehanizme, da o tem odločajo, vprašanje pa je, ali imajo tudi željo.

Cerar zahteva pojasnila

Družba Slovenia Broadband iz Luksemburga je poleti na kulturno ministrstvo oddala vlogo za odobritev nakupa Pro Plusa, za katerega bodo plačali 230 milijonov evrov. Ministrstvo o odobritvi nakupa sploh ni odločalo. »Zakon o medijih daje ministrstvu pravico odločanja o izdaji soglasja zgolj v primeru, ko gre za pridobitev več kot 20 odstotkov deleža izdajatelja televizijskega programa,« je danes vztrajal minister Peršak. Slovenia Broadband pa ne kupuje izdajateljev medijev, temveč lastnika, ki sam ni izdajatelj. Pro Plus je stoodstotni lastnik Pop TV in Kanala A in se tudi sam opredeljuje kot »vodilna medijska hiša v Sloveniji«. Medijski zakon hkrati določa, da »operater, ki izvaja telekomunikacijske storitve, ne more biti izdajatelj televizijskega programa«, a to drži za neposredne povezave, ne pa za povezave znotraj skupine. Slovenia Broadband je lastnik tudi Telemacha, ki je največji kabelski operater v državi z več kot 50-odstotnim tržnim deležem. S prevzemom Pro Plusa bi ena pravna oseba postala lastnik poglavitnih medijev in distributerjev medijskih vsebin. »S tovrstnimi povezavami bi si tako ena pravna oseba pridobila odločilno prednost pred drugimi,« je opozoril predsednik odbora Dragan Matić.

V minulem tednu je lahkotnost ministrovega ravnanja začudila tudi premierja Mira Cerarja, ki je od Peršaka zahteval pojasnila, ki nam jih niso želeli razkriti. Tudi Luka Mesec je presenečen nad sprenevedanjem ministra: »Vi ste praktično namignili, da družbi soglasja ne bo treba imeti, če se vloga nanaša na Pro Plus.«

Ker se minister Peršak sklicuje na slabo zakonodajo, so ga člani odbora okrcali, naj jo potemtakem spremeni, a ni sprememb niti predlagal. Kdaj bo zakonodaja posodobljena, niso znali povedati.