Samsung je včeraj v New Yorku predstavil svojega najnovejšega paradnega konja v svetu mobilnikov galaxy note 8. Med uro dolgo predstavitvijo je južnokorejsko podjetje poskušalo spomniti na tradicijo inovacij, ki jih je v svet pametnih telefonov vnesla njegova serija galaxy note. V otvoritvenem videu pa so ob ganljivi glasbeni spremljavi predstavili tudi kolaž tolažilnih in vzpodbudnih odzivov po lanskem neposrečenem galaxy note 7, ki je bil zaradi tehničnih težav z baterijo in samovžigov umaknjen iz prodaje. Podjetje se je v istem videu zahvalilo za zvestobo znamki tudi po lanski pr katastrofi. Da se podobno ne bi ponovilo tudi z galaxy note 8, pa so že pri galaxy s8 uvedli stroge varnostne preglede baterij.

Največji zaslon v seriji galaxy note

Morebitne kupce bo na vodo in prah odporni samsungov galaxy note 8 sicer poskušal prepričati z lepim dizajnom sprednje strani. Leva in desna stran zaslona sta zopet ukrivljeni z zaslonom od roba do roba, tanek rob pa ostajata nad in pod zaslonom. Diagonala super AMOLED zaslona je s 160,5 milimetri precej večja od 140 milimetrov pri galaxy note 7, ločljivost pa je 2960 x 1440 pik, s 521 pikami na palec. Z velikostjo telefona želi Samsung prepričati predvsem tiste, ki telefon uporabljajo kot orodje za delo. Velik faktor pri tem je tudi v telefon vključeno pisalo, ki zaslone serije note spremeni v beležko. Ena od novosti na tem področju je zmožnost, da si na ugasnjenem zaslonu s pisalom ustvarite do 100 strani obvestil.

Med novostmi, ki jih je izpostavil Samsung, je tudi dvojna kamera na hrbtni strani telefona. Čeprav je kombinacija dveh kamer že nekaj časa standardna oprema v mobilnikih, je galaxy note 8 prvi Samsungov telefon, ki se bo lahko pohvalil tudi s tem. Natančneje z 12 MP širokokotno kamero in 12 MP teleobjektivom, sprednja kamera pa bo premogla 8 MP ločljivosti. Izpostaviti pa gre še, da obe hrbtni kameri premoreta stabilizator slike, kar zagotavlja precej boljše fotografije, ki so nastale v gibanju. Samsung je na predstavitvi ponudil primerjavo med fotografijo posneto z iphone 7+ in galaxy note 8, razlika pa je bila več kot očitna. Pri tem je treba opomniti, da so obe sliki izbrali pri Samsungu, tako da ne škodi, če razliko vzamemo s ščepcem soli, prepričljivo boljša pa je delovala tudi primerjava videoposnetkov zajetih z omenjenima telefonoma. Pohvaliti gre tudi zmožnost, da v fotografijah lahko ročno nastavljamo intenzivnost zameglitve ozadja, s čimer še bolj poudarimo del, ki smo ga želeli izostriti.

Je cena že presegla psihološko mejo?

Da bi galaxy note 8 res lahko izpolnil potrebe profesionalnih uporabnikov, napravo poganjal osemjedrni procesor. Kateri procesor, je odvisno od tega, kje ga kupite. Severnoameriški trg bo prejel Qualcomov snapdragon 835, medtem ko bodo drugod, tudi v Evropi, telefoni opremljeni s Samsungovim procesorjem exynos 8895. Samsung zagotavlja, da procesorja ponujata enako izkušnjo, temu pa so pritrdili tudi testi procesorjev na telefonih s8. Nekateri so celo opazili, da je grafična kartica, ki je del Samsungovega procesorja, celo malenkost boljša. Delovnega spomina bodo imeli telefoni 6 GB, za shranjevanje bo na voljo od 64 do 256 GB spomina, baterija pa bo imela kapaciteto 3300 mAh.

Pri novem galaxy note 8 močno izstopa tudi cena, ki je milo rečeno že nesramno visoka. Brez vezave boste zanj v Sloveniji namreč odšteli 999 evrov. Gre nedvomno za zelo sposoben telefon, a pri veliki konkurenci, ki za precej nižjo ceno ponuja zelo podobno, je vprašanje, če se cene v zadnjem času ne dvigujejo preprosto zato, ker želijo podjetja izkoristiti zvestobo nekaterih uporabnikov in ohraniti dohodke kljub morebitni manjši količini prodanih naprav? Uradni izid bo 15. septembra.