Nedvomno največji zvezdi včerajšnje Googlove predstavitve sta bila nova telefona pixel 2 in pixel 2 xl. Manjša različica bo stala 649 dolarjev, večja pa že 849 dolarjev. Šokantno je, da bi se mnogim po zaslugi Samsunga in Appla ceni lahko zdeli že skoraj ugodni.

Z enojno kamero naredi delo dvojne

Glede večine tehničnih značilnosti se Googlova nova telefona bistveno ne razlikujeta od ostalih letošnjih paradnih konjev, je pa nekoliko presenetila odločitev, da na zadnjo stran naprav postavijo zgolj enojno kamero. Zadnje čase so se precej razširile dvojne, z njimi pa se je razširilo tudi razvijanje posebnih portretnih načinov slikanja, ki izostrijo to, kar je v ospredju, medtem ko ozadje zameglijo.

Doslej je bil portretni način mogoč le z dvojimi kamerami, Google pa je razvil tehnologijo, ki omogoča portretno slikanje z zgolj eno. Hrbtna kamera premore ločljivost 12,2 MP (megapikslov), pohvali pa se lahko še z optično in elektronsko stabilizacijo slike. Sprednja kamera premore ločljivost 8 MP, ker je Google razvil portretno slikanje z zgolj enojno kamero, pa je ta način slikanja možen tudi z njo. Glede na to, da je glavni namen sprednje kamere slikanje sebkov, bi to zmožnost pričakovali tudi na drugih telefonih. Googlova investicija v tehnologijo se je na tem mestu izplačala. Kamero tudi sicer močno zaznamujejo zmogljivi algoritmi in strojno učenje. Ko slikamo, kamera zajame ogromno število slik in nato iz njih naredi eno.

Zaslon ni od roba do roba, vhoda za slušalke pa tudi ni

Odkar je essential phone napovedal izdelavo telefona z zaslonom čez celotno sprednjo stran, se je večina velikih podjetij podala v tekmo za vse manjše robove. Google v to tekmo ni vstopil. Večja in manjša različica pixla 2 sta sicer lepi, z ukrivljenimi zasloni, a rob na vrhu in dnu zaslona ostaja. Še posebej je izrazit pri manjšemu. Prav tako zaslona ne segata povsem od roba do roba ob straneh. Telefona sta posledično nekoliko večja, imata pa zato na sprednji strani lahko zvočnike.

Zvok je še eno področje, kjer je Google presenetil, a tokrat ne nujno pozitivno. Pixla 2 namreč ne premoreta vhoda za slušalke. Cinično bi lahko rekli, da je to zgolj poskus, da bi prodali več brezžičnih slušalk, ki so jih včeraj predstavili. Deloma je to verjetno res, za nameček se je Google lani prav zaradi tega norčeval iz Applovega iphona 7. Je pa treba dodati, da pixel buds niso običajne brezžične slušalke. V živo naj bi zmogle prevajati okoli 40 jezikov. Boste pa za Googlove ribe babilonke morali odšteti dodatnih 159 dolarjev, a lahko uporabljate tudi brezžične slušalke, ki jih ni izdelal Google.

Razen cene, velikosti in baterije oba telefona enaka

Pixel 2 v višino meri 14,57 centimetrov in ima 13-centimetrsko diagonalo zaslona. Večji pixel 2 xl je visok 15,7 centimetrov, diagonala njegovega zaslona pa meri 15 centimetrov, ima pa tudi nekoliko večjo baterijo. Zaslon manjšega telefona je AMOLED in premore ločljivost 1920 × 1080 s 441 pikami na palec, zaslon večjega pa je p-OLED z ločljivostjo 2880 × 1440 in 538 pikami na palec.

Četudi pixel 2 izdeluje HTC, medtem ko pixel 2 xl izdeluje LG, Google obljublja, da se telefona glede zmogljivosti v ničemer ne razlikujeta. Oba premoreta 4 GB delovnega spomina in Qualcommov procesor snapdragon 835, ki ga najdemo v večini najboljših telefonov tekočega leta. Osnovna modela imata poleg tega še 64 GB prostora za shranjevanje, medtem ko bo treba za večjo 128 GB različico pri obeh telefonih prišteti še kakšnih 100 dolarjev.

Telefona bosta uradno izšla 19. oktobra, za slušalke pa bo treba počakati do novembra.