Ko bodo čez kakšnih 150 let spet zamenjali zvonik na frančiškanski samostanski cerkvi svetega Lenarta v Novem mestu, bodo v njem odkrili bakreno »časovno kapsulo« s posvetilom na papirju iz leta 2017. V njem je med drugim zapisano, kdo so predsednik države, župan mesta, papež, škof, kdo živi v samostanu in ob kakšni priložnosti so zamenjali zvonik. »Tako si bodo lahko zanamci dogodek umestili v neki časovni okvir in bodo vedeli, kako smo v tem času tukaj živeli,« pravi gvardijan v frančiškanskem samostanu, pater Tomaž Hočevar.

»Včasih dajo pri obnovi v zvonik tudi račun za osnovne potrebščine, denimo za kruh ali mleko, ki ga potem primerjajo s ceno obnove. Mi smo v časovno kapsulo dodali kovance, ki jih čez 150 let najbrž ne bodo več uporabljali, in za zanamce bo ta najdba nedvomno zanimiva,« pravi gvardijan. So pa bratje frančiškani, trenutno v samostanu bivajo štirje, pričakovali, da bodo tudi sami v starem zvoniku našli kakšno posvetilo, a ga žal ni bilo.

Zvonik samostanske cerkve, ki se pne kakih trideset metrov visoko proti nebu, so nazadnje zamenjali pred sto leti. Ker pa je pločevinasta kritina že puščala in so tramovi propadali, je bila menjava nujna. Kot pravi Hočevar, so v celoti obnovili ostrešje zvonika, zamenjali leseno konstrukcijo, pločevinasto kritino zamenjali s trpežnejšo bakreno, zvonik tudi delno prebelili in zavarovali s strelovodom. Po Hočevarjevih besedah bo videz novega zvonika podobnejši prvotnemu. Dosedanji je bil namreč glede na prvotnega nekoliko poenostavljen, saj ni imel vseh elementov.

Je bila pa menjava zvonika tudi precejšen logistični podvig. Že zgolj pripeljati 40-tonsko dvigalo po ozkih novomeških ulicah v staro mestno jedro, ki je zaradi obnove v večjem delu zaprto, ni mačji kašelj, dodaja pater Tomaž Hočevar. Vrednost menjave zvonika ocenjujejo na okoli 50.000 evrov, večji del so zbrali verniki, nekaj pa bo prispevala frančiškanska provinca ob 50-letnici frančiškanske župnije svetega Lenarta.