Vesoljni cerkvi se ne mudi nikamor. Čas zanjo ni kategorija. Tožba mariborskega rimskokatoliškega samostana frančiškanov zoper Mestno občino Maribor in njenim pogrebnim podjetjem pa dokazuje, da se tudi laičnim družbenim organizacijam izplača biti potrpežljiv. Tudi če se maratonski sodni spor sprva ne razpleta njim v prid.

Predmet obravnavanega spora je bila 2,8 hektarja velika parcela na osrednjem mestnem pokopališču na Pobrežju, ki jo je sodni cenilec nekoč ocenil na 1.092.000 evrov. Ta zemlja je postala po jugoslovanski nacionalizaciji družbena lastnina. Samostanski red frančiškanov jo je po osamosvojitvi sprva skušal pridobiti v posest po denacionalizacijskem postopku. Vendar je zahtevek umaknil in je leta 1997 izposloval neposredno vknjižbo lastništva na podlagi drugega zakona. O tem pravniškem triku so frančiškani kar deset let premišljeno molčali, zaradi česar je mariborski občini potekel pritožbeni rok. Svoj vknjižbeni uspeh so razkrili šele leta 2007, ko so občini poslali prvo ponudbo za odkup zemljišča. Občina je ponudbo zavrnila, zato so frančiškani sprožili sodni spor.

V njem je občina doživljala en sodni neuspeh za drugim. Najprej ji ni uspelo izničiti vpisa lastnine v zemljiško knjigo. Slabo ji je kazalo tudi v pravdi na mariborskem okrožnem sodišču. V njej so frančiškani zahtevali vrnitev pokopališča v posest, plačilo 666.884 evrov odškodnine zaradi nezmožnosti neuporabe in pripadajoče obresti.

Sodnik Marko Čagran je v minulih letih izdal dve vmesni sodbi. V obeh je pritrdil menihom. Vendar je odvetnik Rok Gerlovič zatem dokazal, da so njegovi argumenti močnejši. Prvič je mariborsko višje sodišče razveljavilo Čagranovo sodbo, drugič jo je na podlagi Gerlovičeve pritožbe spremenilo v prid občini in pogrebnikom. Razsodilo je, da je lastnik zemljišč mesto Maribor.

Vrhovno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek

Frančiškani so vložili revizijski zahtevek, vendar ga je vrhovno sodišče zavrnilo oktobra letos z ugotovitvijo, da frančiškani pred nacionalizacijo nikoli niso imeli pravice do uporabe. Zdaj je v zemljiški knjigi kot lastnik že vpisana občina.

Včeraj je moral sodnik Čagran izpeljati še zadnji formalni narok v tej večletni pravdi. Trajal je manj kot deset minut. Napovedal je, da bo sodbo, v kateri bo zagotovo zavrnil odškodninski zahtevek frančiškanov, izdal pisno, Gerlovič pa mu je izročil svoj stroškovnik v višini skoraj 25.000 evrov. Ali bodo frančiškani, ki so znani po svoji skromnosti v duhu ponižnosti in odpovedi ter po poglabljanju v molitve in premišljevanje, poskusili svojo pravico izbojevati na ustavnem sodišču ali na evropskem sodišču za človekove pravice, njihov odvetnik Matej Pirih še ni vedel napovedati.