Čeprav so v Zlatorogu v letošnji ligi prvakov gostovali takšni vrhunski klubi, kot so Veszprem, Kielce in Meškov (tudi v Sehi), danes prihaja nasprotnik, kot ga tej sezoni še ni bilo. Vardar je v minuli sezoni osvojil vse štiri možne lovorike: poleg manj pomembnih naslovov makedonskega državnega in pokalnega zmagovalca je stopil na najvišjo stopničko tudi na sklepnih turnirjih v obeh mednarodnih tekmovanjih: v Kölnu je v finalu lige prvakov premagal PSG s 24:23, v beloruskem Brestu pa v finalu Sehe Veszprem s 26:21.

Aktualni prvak Evrope in Sehe pod vodstvom španskega trenerja Raula Gonzaleza (od naslednje sezone naj bi vodil PSG) v tej sezoni še ne pozna poraza. V ligi prvakov je na petih tekmah štirikrat zmagal in enkrat remiziral ter je vodilni v skupini A, v Sehi pa je na petih dvobojih prav tolikokrat slavil in je s 15 točkami (v Sehi se izjemoma točkuje tako kot v nogometu – tri za zmago, ena za remi) prav tako na vrhu. Vseeno v celjskem taboru potihoma upajo, da bi Makedonce le ujeli na »levi nogi« in po štirih porazih na štirih medsebojnih tekmah v minuli sezoni vendarle poskrbeli za presenečenje.

Tamše: Lepo gledati, težko igrati

A to bo proti ekipi, ki ima v 21-članskem igralskem kadru kar 15 tujcev iz sedmih držav (štiri Srbe, po tri Špance in Hrvate, dva Rusa ter po enega Črnogorca, Brazilca in Latvijca), vse prej kot lahka naloga. Ne samo zaradi kakovosti Vardarja, ampak tudi zaradi domačega igralca Boruta Mačkovška, ki mu je novi zdravnik celjskega kluba Sašo Đurić (sočasno je tudi zdravnik v reprezentanci Slovenije) zaradi poškodbe komolca prižgal rdečo luč za igranje in mu določil popolno mirovanje. To je seveda še dodaten udarec za trenerja Branka Tamšeta, kajti »Maček« je eden glavnih adutov tako v obrambi kot v napadu. Tako bo moral Izolan izpustiti tudi jutrišnji zbor reprezentance v Ljubljani za pripravljalni tekmi s Hrvaško, ki bosta v četrtek, 26. oktobra, v Stožicah in dva dni pozneje še v Zagrebu.

Tamše, ki poleg Mačkovška spet ne bo mogel računati na Matica Grošlja (mononukleoza), vprašljiv pa je tudi nastop Kristiana Bećirija, se zaveda, da bi bila za morebiten skalp Vardarja potrebna skoraj idealna predstava: »Vardar je trenutno najboljša ekipa na svetu. Užitek je gledati, kako njegovi rokometaši igrajo, delujejo, skorajda enako dihajo in to se vidi na igrišču v vseh segmentih igre. Lepo jih je videti, ni pa tako dobro igrati proti njim. Upam, da bomo izkoristili redke pomanjkljivosti, ki jih imajo. Po drugi strani vseh šest igralcev steče v (pol)protinapad in prav vsak lahko kaznuje nasprotnikove napake v nekaj trenutkih. Tako ne bo potrebna samo visoka, ampak maksimalna zbranost skozi vso tekmo,« opozarja celjski strateg Branko Tamše.

Junak napoveduje tretji skalp

Lažje delo kot Celje čaka Gorenje, kajti v Rdečo dvorano prihaja novosadska Vojvodina, ki si z drugim srbskim klubom (Dinamo Pančevo) deli predzadnje mesto z le eno zmago (Metalurg). Prav proti Metalurgu v Skopju so oslabljeni Velenjčani (brez Brumna, Toskića in Grebenca) v sredo zmagali z 29:24 in drugič slavili v Sehi, proti Vojvodini pa pričakujejo še tretjo zmago. Junak v Skopju je bil vratar Klemen Ferlin z desetimi obrambami, ki je dosegel tudi dva gola: »Z igro v obrambi, ki smo jo prikazali v Skopju, se lahko enakovredno kosamo z vsakim nasprotnikom. Proti Vojvodini bomo igrali v močnejši zasedbi kot proti Metalurgu, zato seveda računam na zmago.«