Prva plavajoča vetrna turbina stoji kakšnih 20 kilometrov stran od škotske obale Peterhead, dodali pa ji bodo še štiri nove. Skupaj bodo proizvedle dovolj energije za oskrbo 20.000 gospodinjstev. Cena projekta je zaenkrat 250 milijonov evrov, prek načrta za obnovljive vire energije pa ga financira britanska vlada.

Plavajoče strukture lahko delujejo v vodi, globoki do 1000 metrov, in proizvedejo tudi do trikrat več moči kot tiste na kopnem, kot so ugotovili v nedavni študiji. Zaenkrat zaradi stroškov proizvodnje sicer še ne morejo tekmovati s fiksnimi turbinami, ki jim je cena od leta 2012 padla za več kot 30 odstotkov. V podjetju Statoil, ki plavajoče vetrnice razvija že šest let, kljub temu verjamejo, da bodo tudi stroški proizvodnje plavajočih vetrnic kmalu padli in bodo lahko brez subvencij konkurirale s tradicionalnimi vetrnimi turbinami.

Pridobivanje vetrne energije je na Škotskem sicer na splošno dobro razvito. Že obstoječe tradicionalne vetrne turbine so junija postavile nov rekord, ko so proizvedle dovolj energije za oskrbo vseh škotskih gospodinjstev, pa še kakšnega več.