Kozarec vedno sestavite tako, da je preliv na dnu, sledijo od najtrše (korenje, zelena, čebula, paprika, kumara …) do najmehkejše (fižol, koruza, jabolka, grozdje, borovnice …) zelenjave, potem sledijo proteini (meso, sir, trdo kuhano jajce, tofu), žitarice (testenine, riž, kvinoja …) ter oreščki in suho sadje ter na vrhu še zelenje (solata, rukola, špinača …).

Pred postrežbo kozarec obrnite in počakajte, da preliv steče čez vso zelenjavo in na dno, potem pa stresite na krožnik in pojejte.

Če kozarca nimate, vse sestavine razen preliva zmešajte skupaj, pred postrežbo pa le prelijte s prelivom, premešajte in postrezite.

Za pripravo take sestavljene solate lahko uporabite katerekoli sestavine po želji. Prilagodite jih sezoni in dostopnosti. V hladnejših mesecih uporabite zelenjavo, ki jo lahko vzamete iz zamrzovalnika (stročji fižol, cvetača, brokoli) ali konzerve (fižol, koruza), v sezoni pa uporabite sestavine z vrta. Upoštevajte le priporočila za sestavo, zapisane v prejšnjih odstavkih.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

1 konzerva kuhane koruze

1 velika pest zelenega stročjega fižola

1 skodelica češnjevih paradižnikov

1 paketek malih mocarelic

2 žlici orehov

1 večji kos kruha

1 košček masla

1 majhna šalotka

1 žlička (polnozrnate) gorčice

6 žlic olja

4 žlice vinskega kisa

1 žlica balzamičnega kisa

sol

poper

svež peteršilj

PRIPRAVA

Iz sesekljane šalotke, gorčice, olja in kisa ter soli in popra pripravite solatni preliv. Poskusite in po potrebi dodelajte.

Stročji fižol skuhajte v vreli soljeni vodi. Ko se skuha, ga takoj splaknite pod mrzlo vodo in odcedite, da obdrži barvo in se neha kuhati. Koruzo splaknite in odcedite. Paradižnik in mocarelice narežite na polovičke, orehe pa sesekljajte. Kruh narežite na kockice in na hitro popecite na maslu. Malenkost posolite in popoprajte in po želji potresite še s sesekljanim peteršiljem.

Pripravite dva litrska kozarca za vlaganje in začnite sestavljati: najprej razdelite preliv, potem dodajte koruzo, pa stročji fižol, potem mocarelo, orehe, češnjeve paradižnike in na vrhu še kruhove kocke. Pokrijte in odnesite s seboj.

Pred postrežbo se najprej prepričajte, da je kozarec dobro zaprt, potem pa ga obrnite in počakajte, da preliv steče po celotni površini kozarca, potem pa stresite na krožnik in uživajte.