Uradni Madrid se ne namerava pogovarjati, kaj šele pogajati z Barcelono o čemer koli, kar vsaj malo diši po katalonski neodvisnosti. Jutri poteče rok, ki ga je vlada premierja Mariana Rajoya postavila katalonski vladi, da povsem jasno in nedvoumno pove, ali je razglasila samostojnost na temelju »nezakonitega« referenduma ali ne.

Podpredsednica španske vlade Soraya Saenz de Santamaria je danes napovedala, da bo vlada na osnovi 155. člena ustave zahtevala odvzem avtonomije Kataloniji, če katalonski voditelj Carles Puigdemont ne bo jasno povedal, da niso razglasili neodvisnosti. Oglasil se je tudi Rajoy, ki je pozval Puigdemonta in zagovornike katalonske neodvisnosti, naj ravnajo razumno in v interesu vseh Špancev, ne samo separatistov. Če jutri sporočijo, da niso razglasili samostojnosti, je dejal Rajoy, se lahko o nekaterih problemih pogovorijo v parlamentarnih klopeh. Ni pa dvoma, da uradni Madrid nima niti najmanjšega namena sesti za pogajalsko mizo. Še več, poziv k razumnemu obnašanju je svojevrsten cinizem glede na to, kaj je v torek naredilo špansko sodstvo.

Še olja na ogenj

Španski preiskovalni organi so namreč z blagoslovom španske vlade zaslišali in priprli voditelja civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisno Katalonijo, Jordija Cuixarta in Jordija Sancheza. Zasliševali so že tudi šefa katalonske policije Josepa Lluisa Trapera, ki mu očitajo, da svojim možem ni ukazal, naj na vsak način preprečijo izvedbo referenduma o neodvisnosti, s tem pa ni spoštoval ukazov nadrejenih v Madridu. Na koncu so ga izpustili, a so mu odvzeli potni list in prepovedali odhod iz države.

Za številne Katalonce je to bil še en dokaz pritiska zveznih oblasti na regijo, ki da ji hočejo odvzeti legitimno pravico izraziti svoje mnenje. S priprtjem aktivistov, pravijo Katalonci, pa je Španija postala edina članica EU, ki ima politične zapornike. To pa je razlog več, da ne želijo biti s Španijo pod isto streho. V noči na sredo se je v Barceloni in še nekaterih mestih zbralo nekaj sto tisoč judi, ki so mirno protestirali zaradi novih primerov kršenja demokratičnih pravic, v številnih podjetjih so za 15 minut ustavili delo, sindikati pa razmišljajo o splošni stavki.

Vrh EU o Kataloniji – neformalno

Voditelji članic EU se na vrhu, ki se začenja jutri popoldne, ne bodo mogli izogniti špansko-katalonski krizi, še posebej, če se jutri ali v petek vlada v Madridu odloči uresničiti grožnjo, da bo Kataloniji odvzela pristojnosti avtonomne pokrajine, in jo potisniti v položaj nekakšnega protektorata. Katalonski zaplet uradno sicer ni na dnevnem redu, a si je nemogoče zamisliti, da bi vrh minil brez razprave vsaj na neformalnem delu srečanja. Voditelji bodo od Rajoya gotovo hoteli izvedeti, kako namerava rešiti zaplet, ne da bi Evropa dobila še eno krizno žarišče. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker naj bi se jutri srečal z vodjo opozicijskih španskih socialistov Pedrom Sanchezom, je v Barceloni povedal katalonski zunanji minister Raül Romeva in dodal, da bi bilo normalno, če bi Juncker govoril tudi s katalonskimi predstavniki.